Gazdaság

2015.11.12. 19:32

Az ország legeredményesebb cégei között a dunaújvárosiak is vannak

A Heti Világgazdaság idén is közzétette a Magyarországon bejegyzett vállalkozások 2014. évi üzleti tevékenységük alapján elkészített rangsorát. A legtöbb nyereséget produkáló cégek között az első százban szerepel a Hankook Tire Magyarország Kft., valamint a Hamburger Hungária Kft. is.

Várkonyi Zsolt

Az ötszáz legnagyobb cég adatait tartalmazó HVG-toplista szereplőinek együttes árbevétele 6, míg az adózott eredményük 28 százalékkal emelkedett 2014-ben. A növekedés azonban még az előző évi negatív hatások kompenzálására sem volt elegendő, hiszen 2013-ban az ötszáz legnagyobb társaság eredménye 37 százalékkal csökkent.

Az eredményrangsor legnépesebb csapata is a szolgáltatóké. Ebbe az ágazatba sorolt vállalkozások száma 138. A második legnagyobb csoport az 51 nagykereskedőé, a harmadik helyen pedig a járműipar képviselteti magát 38 társasággal. Addig azonban, míg a legnagyobb nyereségű ötszáz cég közé került szolgáltatóknak csak a negyede szerepelt az árbevételi rangsorban, az elektronikai és a járműipar soraiban több mint négyötödös ez az arány.

A pénzügyi vállalkozásoknál a bankok és a biztosítók nem ár-, hanem kamat- és díjbevételt számolnak el.

A két legnagyobb hiányzó közül az egyik az OTP Bank, amely még 2013-ban is a negyedik volt. Tavaly azonban 156 milliárd forintos veszteséget okoztak neki a kormányzati adósmentő akciók, kelet-európai leánybankjai pedig megszenvedték az orosz-ukrán viszályt. Ezek után szinte szinte sikernek számít, hogy a legnagyobb hazai pénzintézet csak 102 milliárd forintos mínusszal zárta az üzleti évet. A másik vesztes óriás az árbevételi listát toronymagasan vezető, az eredményrangsorból viszont már 2013-ban kimaradt MOL. Tavalyi vesztesége 51 milliárd forint, amely akkor sem csekélység, ha ez 4,9 ezer milliárdos forgalmának csupán egy százaléka. A MOL veszteségének legfőbb oka a magyar állam monetáris politikája, egészen pontosan a forint gyengülése, ami - a devizában felvett hitelek és egyéb fizetnivalók felértékelődése miatt - egymagában 71 milliárd forinttal rontotta az olajtársaság eredményét.

Az első száz legnagyobb nyereségű cégek rangsorában két ismert helyi telephelyű cég is szerepel.

Az előkelő 8. helyen álló Hankook Tire Magyarország Kft. közel 35 milliárd forint, eredményt realizált. Ezzel a HVG által készített rangsor szerint több listát is vezet. Többek között Fejér megye legeredményesebb vállalata lett, és vezeti a az országos vegyi-, gumi- és műanyagipari rangsort is. A Hankook a nyereségüket a válság kitörése óta legnagyobb mértékben növelő cégek között is a jelképes dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A lista 56. helyezettje a 9 milliárdos eredményt elérő Hamburger Hungária Kft., amely ezzel a megyei rangsor 6. helyezettje és a könnyűipar hazai éllovasa lett. A Hamburger a környezettudatos cégek egyik vezető vállalata, csúcstechnológiájú papírüzemében primér alapanyagokat egyáltalán nem használnak. Termékeiket 100 százalékban újrahasznosított hulladékpapírból állítják elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!