Gazdaság

2015.04.20. 15:34

A mezőgazdaság most késésben van, a hajnali fagyok is ártanak

Dunaújváros - Sok vetőmag már a földben van, de kérdés, hogy mi lesz vele, kikel-e, mikor, hogyan?

Pekarek János

Elég régóta vagyok a szakmában, de ilyenre nem emlékszem: egy hónapja szinte folyamatosan fúj a szél! – nevezte meg a mezőgazdászok (és kiskert-tulajdonosok) pillanatnyilag legnagyobb gondját szakértőnk, Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője rögtön beszélgetésünk elején.

A szélben pedig csak a kisebb baj, hogy akadályozza a permetezést!

Képünk Baracs határában készült, a ritka kisszeles időszakok egyikében. Kiszáradtak a földek...  Fotó: Ady Géza

A szél miatt a tavaszi munkák kezdete óta még sosem tudtak egy egész napot dolgozni a földeken a mezőgazdászok, mondta Márkli János. A szélfúvás rendszerint lehetetlenné teszi a most annyira fontos műtrágyázást és a kártevők elleni permetezést.

Azonkívül kellő csapadékutánpótlás híján rendkívüli mértékben szárítja is a talajt a szél! Ez pedig sem a magágy előkészítésének, sem pedig a már elvetett magoknak nem kedvez.

Márkli elmondta: a hét végén is dolgoztak, akkor fejezték be a napraforgó vetését. Illetve: a magok már a földben vannak, de hogy kikelnek-e, s ha igen, mikor és milyen állapotban, az kérdéses a szárazság, illetve a hajnali fagyok miatt.

Az őszi vetésű növényeknek sem ilyen fejlettségűeknek kellene lenniük, tette hozzá a mezőgazdász. De nem sokat tehetnek: ha azt akarják, hogy legalább esélyük legyen valamilyen termésre a nyáron és az ősszel, akkor folytatniuk kell a vetést. Éppen, kedden kezdik majd el a kukorica vetését. S reménykednek továbbra is az esőben...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!