A versenyre készülnek fel a Pentelénél

2017. március 17., 19:10 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Dunaújváros (pj) - Úgymond „előre menekülnek” a Pentele Zrt.-nél: fejlesztéssel akarnak helytállni a versenyben.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kétszeresen is hírértékű eseményre voltunk hivatalosak a Pentele Mezőgazdasági Zrt. Venyimi úti telephelyére pénteken délelőtt. Az egyik ok: akkor készítették fel munkára a cég legújabb szerzeményét, azt a háromszáz lóerő teljesítményű erőgépet, ami már aznap részt vett a tavaszi munkákban. Ez a gép pedig annyi műszaki csodát rejt magában, hogy ilyet látni mindenképpen élmény.

A másik ok pedig az, hogy az új szerzemény 74 (hetvennégy) millió forintba került. Ennyi pénzt pedig manapság ritkán fektetnek be egyszerre egy vállalkozásba - különösen, ha az a vállalkozás földműveléssel foglalkozik.

Ami azt illeti, a vadonatúj, csillogó-villogó erőgép valóban lélegzetelállító műszaki megoldásokkal rendelkezik! A teljesen zárt, légkondicionált kabinban akár fehér ingben, nyakkendőben, öltönyben is helyet foglalhatna a vezető. Már csak azért is, mert szerelésre a tábla közepén nincs szüksége a berendezésnek - igaz, mód sincs erre: csak szakszervizben javítható. Nem is vettek hozzá szerszámkészletet. De még a vezetésére is külön tanfolyamot kellett végeznie a két gépésznek: Gyalus Ferencnek és Felker Györgynek.

Csak ízelítőül: a kipufogórendszert külön gáztisztítóval szerelték fel, ami teljesíti az Euró 6-os levegőtisztasági szabvány előírásait. Az ugyancsak frissen vásárolt, 2700 literes permetezőt akár kiszállás nélkül, az erőgép vezetőfülkéjéből lehet irányítani, számítógéppel, érintőképernyő közbeiktatásával, fúvókánként...

De szüksége is van a sokféle tudásra ennek a gépnek! Elődje, amit elhasználódása miatt cserélt le a cég ezekben a napokban, tizennégy év alatt tizenkétezer munkaórát töltött a földeken - vagyis közel évi ezer órát, volt olyan esztendő, amikor még is ennél többet.

Tegnap fel is avatták az új masinát, miután felszerelték rá a hátsó dupla kerekeket: boronázásra küldték, hogy a frissen fejtrágyázott táblák talaját boronázással zárják le.

A meglehetősen csapadékszegény tél után ugyanis a tavasz sem bővelkedett eddig esőzésekben, vagyis a talajban meglévő kevéske nedvességet a hajszálcsövek elzárásával kell megvédeni az elpárolgástól, jegyezte meg a Pentele Zrt. ügyvezető igazgatója, Márkli János.

Erre a feladatra pedig ideális a nagyteljesítményű új gép. Úgy becsülik, harmadával rövidebb idő alatt végez majd el ugyanannyi munkát a földeken, mint elődje - pedig az sem volt éppen gyenge berendezés. De állni a versenyt a termelők között csak így lehet: korszerű gépekkel!

Pekarek János

2017. március 17., 19:10 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...