Gazdaság

2015.08.02. 10:52

A viharban kidőlt fák által okozott károkról

A közelmúltban bekövetkezett erőteljes viharokban előfordulhatott, hogy a vihar által kidőlt fa, vagy letört faág lesodorja a tetőről a cserepeket, összetöri a kerítést vagy éppen egy gépjárműre dőlt a fa.

Unger Zsolt

A kártérítés általános szabálya ezekben az esetekben az, hogy a kárt annak kell megtérítenie, aki a kárt okozta. A fenti esetben a kidőlt fa illetve a letört ág okozta károkért a fa tulajdonosa a felelős.

A közterületen bekövetkezett kár esetén a területért felelős önkormányzat vagy a közútkezelő felelős a kár megtérítéséért, míg a magánterületen álló fa esetén az ingatlan tulajdonosa terheli a felelősség.

Azonban a kár megtérítésénél figyelembe veszik azt, hogy a gazdák a tulajdonukban lévő fát gondozzák-e és a kiszáradt sérült veszélyessé vált részeket vagy esetleg az egész fát eltávolítják-e. Ha ezeknek a kötelezettségüknek eleget tesznek és mégis kidől egy fa, akkor már nem felel az esetleges károkért, mert nem lehet felróni a tulajdonosra a kötelezettség elmulasztását.

Annak megállapítása, hogy egy fa mikor dől majd ki, illetve egyáltalán milyen állapotban van, ez bárki számára igen nehéz. Ha bekövetkezik a baj, a kártérítést a tulajdonoson kérik számon és megfelelő jogi védelem híján ez általában sikerül is.

A kár vizsgálatakor megkülönböztetik a viharkárokat. Ha egy egészséges fa dől ki olyan vihar miatt, amely szinte orkánszerű, akkor annak kidőlésére senkinek sem kell számítania, ebben az esetben csak a saját cascónkra, vagy lakásbiztosítónkra számíthatunk kárunk megtérítésében a szerződésben foglalt feltételek szerint.

A lakásbiztosítások többsége tartalmaz felelősségbiztosítást. Általában a gépkocsikban keletkezett károkat a casco megtéríti.

Fontos megjegyezni, hogy a kötelezőbiztosítás nem terjed ki elemi károkra, erre csak a casco térhet ki. Ez után már a biztosító feladata, hogy megállapítsa, a károkozásért ki a felelős. Amennyiben nincs casco, abban az esetben a károsultnak kell érvényesítenie az igényét a károkozó felelősségbiztosításának terhére a kár megtérítését.

Nagyon fontos, hogy a kár bekövetkeztével a fáról az autóról a területről olyan fényképeket, videókat kell készíteni, hogy azt egy esetleges vita esetén a szakember meg tudja nézni.

Unger Zsolt

ügyvéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!