Gazdaság

2016.12.01. 18:21

Antidömpingvám: eltűnik Európából a kínai acélalapanyag

Az antidömpingvám miatt eltűnt Európából a kínai acélalapanyag, és felértékelődött a helyi acélhulladék szerepe, tudtuk meg Fazekas Rolandtól, a Carboferr Zrt. vezérigazgatójától.

DH-információ

Drasztikus mértékű antidömpingvámot vetett ki az Európai Bizottság több, Kínából importált acélipari terméktípusra, így komoly fellendülés várható az európai alapanyaggyártásban, amely tavaly a nagy tömegben érkező, olcsó távol-keleti acélipari termékek miatt szinte teljesen összeomlott. A kínai acélipari termékek rendkívül nyomott áron érkeztek, veszélyeztetve ezzel a teljes európai alapanyag- ellátást, ezért a Bizottság az ötvözetlen durvalemezekre és egyéb nehézlemezekre 65-74 százalék, míg a melegen hengerelt acéltekercsekre 13-23 százalék közötti antidömpingvámot vetett ki.

A kínai melegen hengerelt acéltekercsekre is jelentős antidömpingvámot vetett ki az Európai Bizottság
Képünk illusztráció

Az európai piac az elmúlt másfél évben teljes mértékben árkövetővé és kiszolgáltatottá vált a térség acélfelhasználási súlyának rendkívüli csökkenése miatt, ezért régóta időszerű volt már egy drasztikusan magas uniós szintű antidömpingvám kivetése.

Az antidömpingvám bevezetése várhatóan kedvezően hat majd a több tízezer európai munkavállaló állására is, mivel az eddig kihasználatlan gyártó- és feldolgozó-kapacitásokat újra igénybe vehetik. Ugyanakkor érdemes azzal is számolni, hogy az eljárások ellenére az acélimport nyomása továbbra is tartósnak ígérkezik, mivel a kieső, olcsó kínai acélalapanyagok helyét a Dél-Koreából, Oroszországból és Ukrajnából érkező termékek tölthetik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!