Gazdaság

2015.06.15. 14:56

Aratás előtti helyzetkép

Az aratás előtti utolsó előkészületek zajlanak a mezőgazdászoknál: gépszemle, termésbecslés.

Pekarek János

Ha minden így folytatódik, akkor egy hét múlva, június 25-én minden valószínűség szerint megkezdődik az aratás a dunaújvárosi határban! A felkészülés az év nagy mezőgazdasági eseményére már hetek óta tart: az utolsó gépszemle, amin a felújított, átvizsgált, felkészített aratógépeknek és szállítóeszközöknek át kell esniük, a tervek szerint június 24-én, azaz jövő szerdán lesz.

Képünk még a tavalyi aratáson készült – hamarosan lesz új...  (Fotó: Archív)

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője lapunknak azt mondta: mindenképpen a hagyományos aratási kezdet, azaz Péter-Pál napja előtt kell nekilátniuk a munkának. Egy hét még szükséges az árpánál, búzánál megkezdődött érési folyamatok befejeződéséhez, de több semmiképpen sem.

Az elmúlt napokban esett kismennyiségű csapadék (három-hat milliméter) nem hátráltatta a kalászosok érését. Igaz, nem segítette a kapásnövények, így a kukorica, a napraforgó fejlődését sem – márpedig azoknak már újra szükségük lenne a nedvességre. A kukorica helyenként már a csapadékhiány jeleit mutatja, jegyezte meg Márkli. A búza azonban már veszíti lombleveleit, ami egyértelműen az érés jele. Ez a folyamat visszafordíthatatlan már: ha most hirtelen sok eső esne, a búza már akkor sem levelesedni ki. Ugyanakkor a felső, zászlós levelek még zöldek, vagyis a magok fejlődése még tart. Sajnos, a tavaszi csapadékhiány miatt a növény nem lesz olyan magas, a szalma nem lesz annyi, mint tavaly, de a termés jónak ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!