Gazdaság

2016.12.20. 23:01

ÁSZ: a szennyvíztisztításról

Dunaújváros - Az Állami Számvevőszék befejezte a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. 2013-14 közötti gazdálkodásának megfelelőségi ellenőrzését.

Dunaújvárosi Hírlap

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy Dunaújváros a szennyvíztisztítási közfeladatának ellátásáról gondoskodott, tulajdonosi joggyakorlása azonban nem volt szabályszerű. Az önkormányzat 2014-ben a tőkepótlási kötelezettséget nem az előírt határidőn belül és nem a megfelelő mértékben teljesítette.

A Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató (DSZSZ) Kft. vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a beszámolók nem voltak leltárral alátámasztva, így azok valódisága nem volt megalapozva. A társaság kötelezettség-állománya veszélyt jelentett a közfeladat ellátására és a működésre.

Az Állami Számvevőszék ellenőrizte a szennyvíztisztító kft.-t Fotó: archív

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel.

Az ÁSZ ezért ütemezetten végzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, ennek keretében került sor a DSZSZ Kft. ellenőrzésére is.

A DSZSZ Kft. feladatát víziközmű-szolgáltatóként látta el, a lakosság felé szolgáltatási díj megállapítására nem volt joga. A víz- és csatornahálózat üzemeltetését, a fogyasztók felé történő számlázást a Dunaújvárosi Víz,- Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH Kft.) végezte közszolgáltatóként, amely az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdonában állt.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az önkormányzat a működés biztosításához szükséges vagyont bérbe adta a társaságnak.

A bérleti-üzemeltetési szerződés nem tartalmazta a bérbe adott vagyon körét, így nem biztosították az átláthatóságot. Az önkormányzat továbbá a társaság karbantartási terv készítésének, illetve a felügyelő bizottság beszámolási kötelezettségének elmaradását nem kérte számon.

Az ÁSZ megállapította, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének előírása ellenére a társaság nem készített üzleti tervet, így a megalapozott tervezésen alapuló gazdálkodás nem volt biztosított. A számviteli törvényben előírt leltározási, értékelési és pénzkezelési szabályzattal 2013. május 30-áig nem rendelkeztek, valamint számlarendet az ellenőrzött időszakban nem készítettek. A társaságnál a közfeladat bevételeinek elszámolása nem, a ráfordításainak elszámolása megfelelő volt.

A DVCSH Kft. a felhasználóktól a szolgáltatásért járó díjat beszedte, de abból az ellenőrzött DSZSZ Kft-nek a megállapodásban rögzített díjat nem adta át, így a társaságnak jelentős összegű követelés-állománya halmozódott fel. A közgyűlés a társaság beszámolóit nem fogadta el, azonban azok letétbe helyezése ennek ellenére megtörtént. A DSZSZ Kft. a szervezeti, személyi és gazdálkodási adatait a vonatkozó törvényben előírtak ellenére honlapján nem tette közzé.

Az ÁSZ a jelentésében Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterének és a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft. ügyvezetőjének fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!