Gazdaság

2015.03.25. 11:40

Átszabott szabászat - A Triumph eladja a dunaújvárosi vállalatot?

Dunaújváros és a térség foglalkoztatási helyzetét is sokkszerűen érintheti a Triumph nemzetközi ruhaipari nagyvállalat kedden napvilágot látott döntése: a dunaújvárosi leányvállalatnál 170 dolgozót küldenek el - döntött a cég központi vezetése.

Szabó Szabolcs

Műszakváltás a Body Fashion Kft. gyárépülete előtt a dolgozókat váratlanul érte a bejelentés (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Dunaújváros és a térség foglalkoztatási helyzetét is sokkszerűen érintheti a Triumph nemzetközi ruhaipari nagyvállalat kedden este nyilvánosságra hozott döntése: a dunaújvárosi leányvállalatnál, a Body Fashion Magyarország Kft.-nél 170 dolgozót küldenek el - döntött a cég központi vezetése.

A cégcsoport hivatalos közleménye szerint első lépésként a dunaújvárosi gyár kapacitásának csökkentését tervezik idén augusztus végéig, amely 170 főt érint majd a jelenlegi 412 alkalmazottból. Továbbá a gyártó kapacitásának csökkentése miatt a cég dunaújvárosi gyárának, a Body Fashion Magyarország Kft.-nek eladási lehetőségét is mérlegelik.

A DH szerdán úgy értesült, a lehetséges forgatókönyvek között szerepel, hogy a Triumph decemberre már teljesen befejezi gyártási tevékenységét Dunaújvárosban.

A cégvezetés döntései nemcsak az újvárosi egységet érintik, a felsőőri gyár, ahol 210 alkalmazottat foglalkoztatnak, 2015 végén állítja le a termelést és további személyi leépítéseket terveznek a cég bécsújhelyi telephelyén is. A cég közleményében azonban pontos számok nem olvashatók. Lapunk szerdán délelőtt megkereste, a Triumph dunaújvárosi egységét, itt a következő napokban ígértek részletes tájékoztatást a cég és a munkavállalók helyzetéről.

A DH közben több forrásból is úgy értesült, hogy az érintett dolgozók májusig kapják meg felmondásukat, a cég még augusztusig várhatóan foglalkoztatja őket.

A Triumph hivatalos közleményében is említi, hogy felmerült a dunaújvárosi vállalat eladása, a dunaujvaros.com információ szerint pedig már lehetséges vevőjelöltekkel is tárgyaltak. A gyártó indoklása szerint a döntés(ek) többek között a cég beszállítói és gyártó kapacitásának optimalizálását célzó új vállalati stratégia része. Eszerint a vállalat célja, hogy gyártó kapacitásának versenyképességét megőrizze, erre azonban a fontosabb európai piacokon jelenleg tapasztalható ár és költségszint növekedés, és az árfolyam kockázat kiemelten negatív hatással van.

A cég a következő napokban az érintett munkavállalók érdekében fokozottabban együttműködést ígért iparági partnereivel.

A Triumph német cég, a világ egyik legnagyobb fehérnemű gyártója, 2013-ban a burgenlandi Felsőpulyán (Oberpullendorf) és az alsó-ausztriai Aspangban zárt be gyárakat, így szüntetve meg 350 munkahelyet.

Az 1886-ban Németországban alapított cégnek jelenleg 49 leányvállalata van és 120 országban van jelen. A Triumph International 2013-ban 33 ezer munkavállalóval 1,8 milliárd eurós forgalmat bonyolított. A Triumph magyarországi leányvállalata 1989 óta van jelen a hazai piacon, termékeit 24 saját és franchise márkaboltban és több mint 300 viszonteladó partneren keresztül értékesíti.

Szerdán, a délutáni műszakváltáskor több munkavállalót is megszólítottunk a dunaújvárosi gyár előtt. Többségük még név nélkül sem kívánta kommentálni a létszámleépítésről szóló híreket. A lapunknak röviden nyilatkozó dolgozók pedig. tanácstalanságuknak és csalódottságuknak adtak hangot.

Tény, a beharangozott 170 fős leépítés komoly mélyütést jelenthet a város és a környék foglalkoztatási helyzete számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!