Gazdaság

2016.10.24. 05:25

Az áfa csökkenése kedvezően hatott: több hús fogy

Budapest - Csökkentek az árak, nőtt a húsforgalom az áfacsökkentés következtében a terméktanács szerint.

Kedvezően hatott a sertéságazatra, hogy a tőkehúsok áfakulcsa az év elején 5 százalékra csökkent, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) szerint ennek hatására csökkent a feketegazdaság aránya és a fogyasztók is olcsóbban jutottak sertéshúshoz.


Talpon maradtak a versenyben a hazai sertéságazat termelői Fotó: Zsedrovits Enikő

Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta: a tőkehúsoknál a becslések szerint a feketegazdaság korábbi 50 százalékos aránya a felére esett vissza. A kereskedők az adó mérséklését teljes egészében érvényesítették a fogyasztói árakban, így a tőkehúsok átlagos fogyasztói ára kilogrammonként 1100 forint körül alakult.

A sertés tőkehúsok forgalma az áfacsökkentésnek köszönhetően 20 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett - hívta fel a figyelmet Menczel Lászlóné.

A VHT titkára jelezte: az első negyedévben a vágósertés felvásárlási ára folyamatosan csökkent, és márciusban a kilogrammonkénti ár már 300 forint alá süllyedt. Az árcsökkenés nem elszigetelt jelenség volt, az unió egészére is jellemző volt, főként az orosz embargó következtében.

Az uniós készletek kitárolásakor alacsony áron érkezett Magyarországra is tőkehús, elsősorban Spanyolországból. Az 5 százalékos áfakulcs tette lehetővé az éles versenyben, hogy a magyar sertéságazat szereplői talpon maradhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!