Gazdaság

2014.06.29. 18:55

Az alternatív energiákról a Dunaújvárosi Főiskolán

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Klubja a közelmúltban tartott rendezvényt a Dunaújvárosi Főiskolán.

Kőhalmi Kálmán

A főiskola megújuló energiák felhasználását bemutató eszközeit, berendezéseit dr. Kiss Endre főiskolai tanár, a Műszaki Intézet igazgatója, a Megújuló Energiaforrás Tudásközpont vezetője mutatta be az esemény résztvevőinek.

A P és GL épületek felújításakor, bő három éve úgy döntött a felsőoktatási intézmény, hogy megújuló energiaforrások felhasználásával kívánják fűteni, hűteni a létesítményeket. Felmerült az is, hogy az elektromos energiaigényt, a világítás áramszükségletét is így fedezzék, azonban az ahhoz szükséges energetikai fejlesztés már engedélyeztetési szempontból okozott volna gondot. A finanszírozási keretek miatt (pályázati forrásból jutott pénz a fejlesztésekre) egyébként is egyre csökkent a tervezetthez képest az egyes energiaforrások teljesítménye. Például a szélerőmű már csak akkora méretű lett, ami valójában elhanyagolható mennyiségű energiát állít elő.

Dr. Kiss Endre a különböző napelemek jellemzőit vizsgáló berendezést mutatja be a résztvevőknek (Fotó: A Szerző)

Ugyanakkor ez a szélerőmű is betölti legfontosabb feladatát, ami a többi technológiai megoldásnak is a meghatározó funkciója: a hallgatók számára kísérleti körülmények között bemutatni ezen eszközök működését, jellemzőit, hatásfokát. A berendezésekről, a külső időjárási körülményekről, az épületekben uralkodó viszonyokról folyamatosan gyűjtik az adatokat, statisztikák készítéséhez a szerverpark tárolja is azokat a kezdetektől.

Az előadáson számos részletet ismertek meg a jelenlévők (Fotó: Ónodi Zoltán)

Az Innovációs Klub rendezvényének fontos célja volt, hogy a térségben szélesebb körben megismerjék ezeket a főiskolán elérhető kutatási lehetőségeket, tudásbázist. Ez a fontos terület a következő években, évtizedekben várhatóan hazánkban is jelentős fejlődést mutat majd fel. Vállalkozások, közintézmények, de akár magánszemélyek is az ilyen jellegű beruházások előtt bátran fordulhatnak a helyi felsőoktatási intézményhez, ahol minden témába vágó kérdésükre választ kaphatnak: milyen hatásfok érhető el az adott berendezéssel, milyen üzemeltetési jellemzői vannak, milyen megtérüléssel lehet számolni. És akkor még nem is beszéltünk a tüzeléstechnikai kutatóhelyről, ahol a biomassza, a hulladékok elégetésének jellemzőit vizsgálják, fontos adatokhoz juthatnak így a beruházók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!