Gazdaság

2016.07.17. 19:30

Az aratás tűzveszélyes - Konferencia a betakarítás veszélyeiről

Nem csak a legnagyobb, hanem az egyik legtűzveszélyesebb nyári munka is az aratás!

DH-információ

A nyári betakarítási munkás amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyesek is. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért konferenciát rendezett a minap az érintettek számára, annak érdekében, hogy egységesen értelmezzék az idevágó jogszabályokat, és elkerülhessék a tűzeseteket.

Évente több száz mezőgazdasági tüzet: gabonatáblák felgyulladását, kazal-, illetve boglyatüzet kell eloltaniuk az országban a tűzoltóknak a nyári aratási szezonban. Az egyik legegyszerűbb, ám legfontosabb előírás ezek megelőzésére, hogy a betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzási és bálázási munkákban csak a szabályoknak megfelelő tűzoltó készülékkel ellátott erő- és munkagép vehet részt.

Az aratás nem csak nehéz munka, de veszélyes is. Tűzveszélyes! Képünk az idei aratáson készült Fotó: Ady Géza

Arról, hogy maga a jármű is megfelel az előírásoknak, műszaki szemle során kell meggyőződni. Kötelező az akkumulátor megfelelő védőburkolata, valamint a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása is. Sehol sem csepeghet az üzemanyag vagy a hidraulika-folyadék, mivel ezek különösen tűzveszélyesek. Tilos az üzemanyagtöltés a táblában!

Az aratást lehetőleg a közutak, illetve vasútvonalak mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méteres védőszántást kell kialakítani a véletlen tüzek megelőzésére. Ugyanilyen védőszántást kell kialakítani, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától vagy kazaltól legalább tizenöt méter távolságban leállítani. A munkálatok alatt még a vezetőfülkében sem szabad dohányozni!

Az erőgépek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja a száraz szalmát. Az összehúzott szalma alapterülete nem lehet nagyobb ezer négyzetméternél. Magas kinyúlású gépek használata az elektromos vezetékek ötméteres körzetében tilos!

A 2010-ben hozott 306. kormányrendelet egyértelműen tiltja a lábon álló növényzet, tarló és növényi hulladék nyílt téri égetését. Ennek megsértése környezetvédelmi bírsággal járhat. Külön jogszabály szerint azonban végezhető tarlóégetés.

Címkék#aratás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!