Az energiahatékonyság érdekében

2017. január 06., 07:24 szerző: Pekarek János forrás: Dunaújvárosi Hírlap
komment
Dunaújváros - Igénybe kell venni egy független energetikai szakreferens munkáját a nagy energiafogyasztóknak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

2016. december 21-től kötelező a jelentős energiafogyasztású gazdálkodó szervezetek számára egy független energetikai szakreferens igénybevétele. A szakreferenseket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) kell bejelenteni. Az energiahatékonysági törvény végrehajtásáról szóló 122/2015-ös kormányrendelet alapján energetikai szakreferens igénybe vételére az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző három esztendőben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a négyszázezer kWh villamos energiát, a százezer köbméter földgázt vagy a háromezer-négyszáz GJ hőmennyiséget.

Az energetikai szakreferens megfigyelőként és tanácsadóként vesz részt a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, továbbá javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és az energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.

A jelentős energiafogyasztóknak szakreferensre van szükségük
Fotó: Ady Géza (Archív)

Az energetikai szakreferensek feladata egyebek között a cégek energiahatékonysági fejlesztései során elért eredmények kimutatása, valamint az energia-beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatok végrehajtása.

Az energetikai szakreferensek éves jelentést készítenek a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztésekről és az energiamegtakarítási eredményekről, amelyet minden év május 31-ig a cégek internetes honlapján is közzé kell tenni.

Energetikai szakreferens munkajogilag és társasági jogilag független természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet.

Természetes személy esetén kitétel, hogy rendelkezzen a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel, és legalább 3 évi, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal. Gazdálkodó szervezet részéről olyan természetes személy alkalmazása szükséges, aki megfelel a fenti követelményeknek.

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek az igénybevételt követő 30 napon belül kötelesek erről bejelentést tenni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál. A bejelentéshez szükséges dokumentumok a MEKH honlapján (www.mekh.hu) elérhetők.

Pekarek János

2017. január 06., 07:24 szerző: Pekarek János forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...