Gazdaság

2017.02.08. 17:40

Az energiahatékonyságról szóló törvény több változáson esett át

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál rendezett kedden előadást az energiahatékonyságról szóló törvény sok vállalkozás által kevéssé ismert részleteiről a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés.

Az energiahatékonyságról szóló törvény (2015. évi LVII.) több változáson esett át az elmúlt időszakban, így új elemek léptek életbe a múlt év végén, és fognak majd az év közepén. A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) ezek ismertetésére szervezett előadást a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarához keddre.

A tájékoztatón Kun Zoltán, az MVAE helyi szolgáltatási irodájának vezetője először az egyesülés itt biztosított szolgáltatásait mutatta be, a vezetési tanácsadást, menedzsment rendszerek kiépítését, ISO-rendszerek bevezetését kínálják a hozzájuk fordulóknak.

Kun Zoltán kiemelte az előírások kevésbé ismert elemeit
Fotó: Ady Géza

Természetesen az energiahatékonyságról szóló törvényhez kapcsolódó előírások, követelmények terén is naprakész segítséget tudnak nyújtani. Kun Zoltán előadásában beszélt arról, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felé teljesítendő regisztrációs és jelentési kötelezettségről sok vállalkozás nem tud.

A törvény ezen része ugyan a nagyvállalkozásokra vonatkozik, azonban némiképp eltér a más területen alkalmazott előírásoktól az érintett kör meghatározása, érdemes tehát megfelelően tájékozódni. Az előírások teljesítésének elmulasztása ugyanis jelentős bírságokat hozhat magával.

Hasonló figyelem ajánlható az energetika szakreferens megbízásának előírásával kapcsolatban is. Ebben az esetben a törvény ugyanis energiafogyasztási határértékeket szab meg, aki ezt meghaladja, annak meg kell bíznia szakreferenst. Ebben az esetben akár termelő kisvállalkozás is jó eséllyel átcsúszhat a határértékeken. Érdemes tehát az esetleges érintetteknek szakemberhez, például az MVAE helyi irodájához fordulniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!