Gazdaság

2015.10.18. 15:29

Látogatás az erőműbe

Dunaújváros, Paks - Újabb jelentős hazai ipari létesítményt látogatott meg a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett kiránduláson a csoport: most az atomerőművel ismerkedtek.

Németh András

Érdemes figyelemmel kísérni a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényeit, ha most csak arra a kirándulássorozatra utalunk is, amelynek előző állomásain az Audi, majd a Mercedes gyárba látogathatott el, aki időben jelentkezett. Most pedig a paksi atomerőmű megismerése volt a cél. Aki lecsúszott a rövid jelentkezési határidőről, már bánhatta, a szigorú biztonsági előírások miatt nem lehetett változtatni már a résztvevők listáján. Volt, aki Budapestről jelentkezett az erőműlátogatásra, és nem bánta meg, hogy vállalta az utat. Ahogy a többi résztvevő sem, hiszen látókört tágító egy ilyen, nem mindennapi esemény.

Az utazás résztvevői az erőmű előtti Paksi disputa című szoborcsoporttal körülvéve, jobbra a sziklát repesztő atommag ábrázolása

Jó harmincöt éve a mindennapjaink részét képezi a paksi atomerőmű, előbb a végéhez közeledő gigaberuházást követte kiemelt figyelem, majd egyre nagyobb részét már ez az erőmű szolgáltatta a hazai felhasználásnak. És persze a világban történt balesetek, tiltakozási hullámok, a hazai üzemzavar 2003-ban, az atomtemető körüli huzavona, majd a paksi bővítéssel kapcsolatos gyors döntés újra és újra a figyelem középpontjába tolta az atomenergia felhasználásának ügyét.

A paksi atomerőmű mindig is sokat tett azért, hogy az érdeklődők reális képet kapjanak erről a technológiáról, környezeti hatásairól, veszélyeiről, az alkalmazott biztonsági megoldásokról, az energetikai rendszerben betöltött szerepéről. E sorok írója harmadik alkalommal vett részt ilyen üzemlátogatáson az atomerőműben, de még így is megdöbbentett az a profizmus, amivel a látogatókat fogadják. A látogatóközpont installációi a legkülönbözőbb, ötletes, látványos, közérthető módokon visznek közel a téma vonatkozásaihoz. A felkészült tárlatvezető minden kérdést megválaszol, és időt is hagy arra, hogy az érdeklődők a kérdéseiket feltegyék, és be is fogadják a választ.

Az üzemben tett körút persze elsősorban a hatalmas méretekkel lenyűgöző, de arra is gondot fordítottak, hogy a helyszínen is beszélni lehessen a főbb tudnivalókról, melyek így még jobban rögzülhetnek. Nem igyekeztek senkit meggyőzni, tényeket közöltek. Tényeket, amelyek meggyőzhetnek, hogy ne féljünk az atomenergia ilyetén alkalmazásától. Jó lenne, ha ezt minél többen a helyszínen tapasztalnák meg! Ebben nyújtott segítséget a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara pénteki látogatása Pakson.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!