Gazdaság

2013.11.27. 18:15

Az ukrajnai piactól nem kell megijedni

Dunaújváros - A négy éve működő Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara már napi szinten tud eredményeket, működő üzleti kapcsolatokat felmutatni, helyben is.

Kőhalmi Kálmán

A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara dr. Kota György által vezetett delegációja volt szerdán a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara vendége. A program a Tanoda Kft. Maus gyermekcipőket gyártó üzemében kezdődött. A cég tulajdonosa, Komáromi Lászlófogadta a két ukrajnai, az általuk készített cipők iránt érdeklődő üzletembert is felvonultató delegációt. A vendégek megismerkedtek a gyártási folyamattal, illetve tárgyalást folytattak a cipők forgalmazásának ukrajnai lehetőségeiről. Mint a cipőüzem vezetője elmondta, több mint két éve dolgoznak azon, hogy jelen legyenek az ottani piacon, nagyon sok segítséget kaptak a magyar-ukrán kamarától, igen jók a tapasztalataik.

A vegyeskamara dunaújvárosi utazásának résztvevői ezt követően a Vállalkozók Házában helyi üzletemberekkel találkoztak. Dr. Kota György az ukrajnai üzleti lehetőségekről tartott előadást, ismertette az ottani gazdaság jellemzőit, a vonzerejét meghatározó tényezőket. Mint előadásából kiderült, nem kell félni az ukrán piactól. Ugyan a törvények hasonlóak, viszont alkalmazásuk merőben eltérő. Egy jó jogásszal, könyvelővel viszont biztonságban bele lehet vágni.

A vegyeskamara titkára, Dr. Kota György  tartja előadását (Fotó: Ady Géza)

A kínált előnyök alapján érdemes is. Hiszen egy olyan negyvenhat millió lelket számláló piacról van szó, amely előtt sorban állnak a világ cégei. Nem könnyű betörni, azonban előnyt jelenthet számunkra, hogy a magyar termékek iránt hiszen a rendszerváltás előtt több területen is a KGST legjobb termékei készültek nálunk határozott bizalom mutatkozik.

Az ukrajnai külkereskedelmi forgalom hazánkkal négymilliárd dolláros nagyságrendű (a válság idején visszaesett). A vegyeskamara titkára szerint ezen a téren még bőven vannak lehetőségek. Ezek kihasználásában a 2009-ben alakult Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara nem kis segítséget adhat. Folyamatosan tapasztalják az érdeklődés növekedését, már gyakorlatilag napi szinten számolhatnak be segítségükkel létrejött üzletekről, ottani cégalapításokról. És már nem csak a kereskedelem területén, hiszen nagy magyar cégek, például a Mogyi, a Fornetti is rendelkezik kint gyártással.

A cégalapítás feltételeiről, az ezzel járó adminisztrációról, a működési feltételekről a vegyeskamara tevékenységében évek óta részt vevő jogi képviselő, Farkas-Kordonec Gabriella beszélt. Keleti szomszédunknál a miénknél is bonyolultabb, átláthatatlanabb a bürokrácia és a jogalkalmazás. Viszont határozottan tapasztalják a kedvező folyamatokat. És azt is kihangsúlyozta: a törvényi garanciák biztosítják a külföldi befektetések biztonságát.

Az előadások, az azt követő személyes kapcsolatfelvételek, megbeszélések után a vendégek Mezőfalvára indultak, ahol megtekintették a Budafilter 94 Kft. PET-palackok hasznosításával foglalkozó üzemét. A számukra felkínált lehetőségek közül ezt választották ki, mint a fenntartható fejlődés szempontjából példát mutató, innovatívberuházást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!