Gazdaság

2017.06.30. 17:30

Az úti cél: tengerektől a Balatonig és tovább

Többet és többen utazunk, mint pár évvel ezelőtt, mindettől függetlenül még mindig nagyon árérzékeny a magyar turisztikai piac - derült ki szakértőnk válaszaiból.

Szabó Szabolcs

- Az utóbbi két évben némileg bővült a kereslet az utazások iránt, ám az alapvető tendenciák nem változtak. Nyári szezonban a repülővel elérhető úti célok közül még mindig a legnépszerűbb és kedvelt célok között van Görögország és Törökország. A terrortámadások és a migrációs hatás sokakat így is elriaszt, ám talán a média sem mutatja be a teljes helyzetet. Mindkét említett országnak komoly jövedelme származik a turizmusból, így kiemelt figyelmet fordítanak a turisták által leginkább látogatott települések, tengerpartok védelmére. Törökország pedig ár/érték arányban is jó választás. Csak egy példa, a török tengerparton egy hét jelentősen olcsóbb, mint például Spanyolországban - mondta el lapunknak Tóth András turisztikai szakértő, akitől az autós utazásokról is érdeklődtünk.

- Két nagy úti célt tudok megnevezni itt is: Olaszország és Horvátország. Csakhogy: éveken át a horvát tengerpart viszonylag olcsóbb volt az európai összehasonlításban, ám ez az utóbbi három szezonban módosult. Horvátország sem olcsó már. Itt is érdemes elgondolkodni foglalás előtt, hogy egy egyszerűbbnek mondható apartmant, vagy egy szállodát választ a nyaraló. E térségből még két dolgot említenék: egyre többen keresik fel a montenegrói és albán tengerpartot a magyar utazók.

A hazai utazásokról is kérdeztük szakértőnket:

- A belföldi kép nagyon vegyes, nem is vállalkoznék részletes elemzésre. Nyáron természetesen a klasszikus úti célok viszik a piacot: fesztiválok, a Balaton, a Velencei-tó és társaik, ám annyit érdemes megjegyezni, hogy a kuponos foglalások szinte teljesen betelítették e piacot. A vásárlók részéről mindez érthető, ám kérdés, hosszú távon ez miként hat majd a szolgáltatások minőségére.

Visszatérve a keresett külföldi utazási lehetőségekre: Egyre többen utaznak például Mexicóba, Kubába vagy Dominikára, ezek az utazások a légijáratokhoz hasonlóan jelentősen olcsóbbakká váltak, és az ott elérhető szolgáltatás minősége is kifogástalan, így érthető a népszerűségük - tette hozzá Tóth András, aki egy dologra nyomatékosan felhívta a figyelmet: az utas és utazás biztosításon nem érdemes spórolni, mert ha esetleg baj történne, akkor több ezer eurónk is bánhatja biztosítás nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!