Gazdaság

2015.03.04. 15:25

Sok a szabálytalanság a munkaerőpiacon

Nagyon sok a szabálytalanság a munkaerőpiacon, különösen az építő-, kereskedelmi és vendéglátóiparban: ez a tapasztalat.

Pekarek János

Az országos munkaügyi hatóság tavalyi ellenőrzéseinek tapasztalata szerint a munkaadók 86 (nyolcvanhat!) százaléka követ el valamilyen jogsértést tevékenysége során. Ezek a jogsértések pedig a munkavállalóik 67 százalékát érintik hátrányosan.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága elsősorban az építőipari, kereskedelmi, vendéglátóipari és vagyonvédelmi cégeknél vizsgálódott, írja az Index. A feltárt szabálysértések lajstroma igen hosszú.

A leggyakrabban elmulasztották bejelenteni alkalmazottaik jogviszonyát, vagy munkaszerződés nélkül foglalkoztatták őket. Aztán: hiányos vagy hamis volt a munkaidő-nyilvántartás, megszegték a munkabérekkel és a munkaidővel kapcsolatos szabályokat. Utóbbi esetben főként a munkaidő-beosztással, a munkaidő-kerettel, a pihenőidő és a munkaközi szünet, a rendkívüli munkavégzés, a készenléti, ügyeleti, munkaszüneti napon végzett munkával volt probléma. Ugyancsak jellemzőnek bizonyult, hogy a jogviszony megszűntével nem, vagy csak késve állítják ki a szükséges papírokat.

Rögtönzött, utcai közvéleménykutatásunk mindenben alátámasztotta a hatósági tapasztalatokat.

Már azzal is, hogy a találomra megkérdezett emberek közül azok, akiknek már voltak rossz tapasztalataik ezen a téren, többnyire nem vállalták a véleményüket arccal-névvel, mondván: nem akarnak rosszul járni következő alkalmazásukkor.

Akadt olyan munkás, aki elmondta, hogy sokat dolgozott bejelentés nélkül és most már nem is szeretné, ha az őt feketén foglalkoztató munkaadója bejelentené! Annyi tartozása halmozódott fel ugyanis különböző állami intézményekkel és közműcégekkel szemben, hogy ha egyszer megjelenik a legális munkaerőpiacon, bérét nyilvános bankszámlára utalnák, akkor a tartozások fejében évekig egyetlen fillért sem vihetne haza. Ezért kénytelen továbbra is alkalmi munkákból élni még ha így a nyugdíjra, társadalombiztosításra nem is gondolhat.

- Nyugdíj?! - kérdezett vissza a középkorú, sok építőipari szakmával rendelkező férfi keserű fintorral, - azt én úgyse érem meg...

Aki viszont állami keretek között, vagy nagyvállalatnál dolgozik vagy dolgozott nyugdíjáig, az többnyire nem érzékeli ezeket a problémákat. Legfeljebb házastársa révén, aki szakmája és a munkaerőpiac sajátosságai miatt csapdába esik.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!