Gazdaság

2011.09.09. 10:07

Coaching határok nélkül

Coaching határok nélkül címmel rendezvénysorozat kezdődik szeptember végén Budapesten, amely jövő júniusig havi rendszerességgel Magyarországra hozza azokat a neves, nemzetközi szinten is elismert szakembereket, akik eddigi sikeres munkásságuk alapján bemutatják a sokszínű, gyorsan fejlődő coaching szakmában szerzett tapasztalataikat.

Osváth Sarolta

Magyarországon a coaching, már nem teljesen új, de mindenképpen divatos szakmának számít napjainkban. Ábri Judit executive coachot, a rendezvénysorozat egyik szervezőjét mindenekelőtt arról kérdeztük, mire jó a coaching és kinek ajánlott?
 
- Az International Coach Federation (Nemzetközi Coach Szövetség) meghatározása szerint: Partneri kapcsolat létrehozása az ügyféllel egy gondolatébresztő, kreatív folyamat során, ami arra ösztönzi, hogy maximálisan mozgósítsa az egyéni és szakmai képességét. Tehát a coaching tulajdonképpen fejlesztési eszköz, amely az egyén céljainak megvalósítását segíti, a legkülönbözőbb területeken. Sokan a személyi edző vagy a pszichiáter tevékenységéhez hasonlítják, de ez téves, mert a coaching egyrészt nem fogja az ügyfél kezét és nem mondja meg, mit és hogyan kell csinálni, másrészt pedig a jelenből indul ki és a jövővel foglalkozik, nem pedig a múltban keresi a magyarázatot és az utat a megoldáshoz. Különbözik a vezetői tanácsadástól is, hiszen nem nyújt tuti megoldást az adott a problémára, hanem az ügyfélből hozza ki az eredményt. A coach főként hallgat, figyel, majd újrafogalmazza, illetve kérdéseivel visszatükrözi, amit az ügyfelétől hallott. Ez gyakran elegendő arra, hogy tisztázódjanak azok a pontok, ahol és amin közös erővel változtatni szeretnének.

- Mi a coachingban a legfontosabb tényező?

- A bizalom. A coachnak el kell fogadtatnia magát azzal, aki a legbelsőbb gondolatait, saját magával kapcsolatos kételyeit is megfogalmazza a változás érdekében. Mivel Magyarországon jelenleg az üzleti coaching terjedt el a legnagyobb mértékben és az ügyfelek főként cégvezetők és vezető beosztású alkalmazottak, ez különösen fontos tényező. Az elfogadás, a megértés, a ráhangolódás, a támogatás  a coach számára kulcsszavak. A téma általában az üzlettel kapcsolatos, például több termékértékesítés, jobb gazdasági eredmények, de ennek alapja a motiváltabb munkavégzés, a munkatársakkal való kapcsolat, vagy a család, a magánélet és a vezetői munkával járó elfoglaltságok összeegyeztetése, és hasonlók. A cég sikerességén a coaching eredményessége jól lemérhető.


 - Kinek van szüksége a coachingra?
 
- Tulajdonképpen mindenkinek, hiszen a coach nem valami betegség, rendellenesség esetén tud segíteni, hanem akkor van rá szükség, amikor az életünk változik, vagy amikor az ember változást akar. A mai életünk lényegében a változásról szól, tehát ahhoz, hogy tudatosan éljük át a folyamatot és a legjobbat hozzunk ki belőle, szükségünk van egy coachra, aki tükröt tart elénk, amelyben folyamatosan megnézzük önmagunkat és észrevesszük azt, ami még nincs rendben. Ezt igazolja, hogy a coaching itthon is egyre keresettebb HR-szolgáltatás.
 
- Mi adta az ötletet, hogy meghívják a coaching szakma nemzetközi kiválóságait Magyarországra?
 
- Érdeklődés, nyitottság és főként nagyfokú tanulási vágy hajtott minket Komócsin Laurával, a hazai coaching szakma egyik legismertebb képviselőjével, amikor elhatároztuk, hogy Magyarországra invitáljuk a coaching szakma külföldi nagy neveit. Arra gondoltunk, hogy ebben az erőteljesen fejlődő szakmában nemcsak nekünk fontos, hogy első kézből ismerhessük meg a coaching és a HR terület nemzetközi fejlődési irányait és tanuljunk a tapasztalatokból. Ezért hirdettük meg az előadás-sorozatot, amely a coachoknak nemzetközi mesterképzést ad, a coaching-szemléletű vezetőknek pedig és hasznos információkkal szolgál.

A Coaching határok nélkül éves előadás-sorozat keretében világszerte elismert mester coachok tartanak havonta egy egész napos előadást, workshopot. Jövő júniusig - december kivételével - minden hónapban a coaching szakma más-más szakterülete kerül terítékre. A résztvevők, főként coachig szakmával foglalkozók, illetve a HR-vezetők, szakemberek, vállalati vezetők érdeklődési körük és szakterületük szerint válogathatnak az előadások között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!