2016.09.14. 16:35
Csemegét, erőset? - Paprikadömping van a piacon, egyre olcsóbb már
Dunaújváros - Nem panaszkodhatunk, hiszen igazán bőséges kínálattal várja vásárlóit a piac, ahol remek, házilag termesztett finomságokra bukkanhatunk.
Az őszibarack tartja magát szezon eleji árához (450-550 Ft/kg), míg a nektarinhoz is hasonló árfekvésben juthatunk. Bár azt is el kell ismerni, hogy szeptember közepén járunk és a minőségük még most is kifogástalan. Mint ahogy szőlőből sem kell különösebben válogatnunk, hiszen pompás fürtök sorakoznak a standokon, így már csak az ízlésünk és a pénztárcánk befolyásolhatja választásunkat - 200 és 450 Ft közötti árakkal találkozhatunk. Kicsit borsosabb áron (480 Ft) szerezhető be a vilmoskörte. És még mindig kapható csemege kukorica - bevallom én már ilyenkor nem szoktam kísérletezni vele - mindenesetre már csak 80 forintos áron kínálják az árusok.
Nem lehet elég korán elkezdeni az ismerkedést a piacon fellelhető gyümölcsökkel, zöldségekkel - képünkön éppen a kisapostagi Mosolykert Óvoda apróságai figyelik érdeklődve óvónőjüket Fotó: Ady Géza
A zöldségek közül még mindig hódít a lecsónak való paprika (minőségtől függően 200 Ft és 350 Ft közötti áron), és ha még egy kis csípősséget is szeretnénk csempészni a lecsónkba, akkor azt megtehetjük hegyes erős felhasználásával (40 Ft/db). Sok helyen fellelhető az almapaprika, csemege és csípős fajtát is kínálnak a kofák, ára: 250 Ft/kg. Burgonyából sincs hiány, a rózsa krumpli 180 Ft-ért, míg más fajta társai 10-30 forinttal olcsóbban kapható.
Végül nagy meglepetésemre nem is egy helyen megjelent a sütőtök, aminek kilójáért 150 Ft-ot kell leszurkolni és amit nemcsak megsütni, vagy levesnek lehet felhasználni, hanem krumplihoz keverve remek köretet készíthetünk belőle. Hozzávalók: 3 nagy fej krumpli, 60 dkg sütőtök, petrezselyem, 1-2 dl tej, só. A tököt három ujjnyi vastag szeletekre vágva tepsiben puhára kell sütni. Közben a krumplit kis kockákra vágva sós vízben kell megfőzni, majd leszűrni. Ha mindkettő elkészült, a tököt a héjáról leválasztva, a krumplihoz kell keverni, majd együtt áttörni. Annyi tejjel felönteni, hogy a massza püré állagú legyen, a petrezselyem pedig már csak hab a tortán!
Burgonya/kg 130-250 110
Vöröshagyma/kg 149-350 130
Fokhagyma/kg 1500-1700 1300
Fejes káposzta/kg 159-298 160
Kelkáposzta/kg 199-398 299
Zöldség gyökér/kg 698-898 550
Sárgarépa/kg 148-228 150
Saláta/db 198 180
Paradicsom/kg 298-400 299
Paprika/kg 198-698 199-350
Cukkini/kg 200-499 430
Főzőtök/kg 150-200 280
Sütőtök/kg 249-400 160
Szőlő/kg 348-498 380
Nektarin/kg 349-400 330
Őszibarack/kg 300-450 380
Alma/kg 280-598 199-220
Körte/kg 280-450 420
Szilva/kg 168-300 220
Kukoricacső/db 80-98 90
Tojás/db 25-45 36