Gazdaság

2016.04.21. 19:50

Csillognak a város sztárjai: két arany-, egy ezüst- és két bronzérem az országos döntőben

Dunaújváros-Budapest - Negyven szakmában rendezték meg a budapesti vásárvárosban a Szakma Sztár Fesztivált, az országos szakmai versenyek döntőjét. Két szakmában is dunaújvárosi középiskolában végző tanuló állhatott a dobogó legfelső fokára.

Osváth Sarolta

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kilencedik alkalommal rendezte meg az országos szakmai versenyeket, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és a Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Az elmúlt években is Dunaújváros lélekszámát, gazdasági súlyát messze meghaladó eredmények születtek az országos megmérettetéseken, idén se volt ez máshogy.

Ebben az évben heten jutottak a döntőbe, a Dunaferr és a Hild középiskola diákjai. Ez a szám (bár nem egy megye büszke arra, ha hozni tudja) a korábbi évek egyik leggyengébbje volt. Hogy csak a tavalyi számot idézzük: akkor tizenheten képviselték a város szakképzését a Szakma Sztár Fesztiválon. Az érmes helyezések viszont a legerősebb, legsikeresebb esztendők között helyezték el 2016-ot.

Az eredményhirdetést követő pillanatok a Hild iskola által gondozott szakmai területen, szemben Csorbai Kornél aranyéremmel (Fotó: Hild iskola)

Azt is érdemes mielőbb leszögezni: hatalmas eredmény, így nagy kalapemelés illeti, ha valaki bejut az országos döntőbe. Tehát bekerül szakmája maximum hat-hét legjobb végzős szakembere közé. És a mezőny egyre erősebbé válása, a szakképzés átalakulása következtében ez is egyre nehezebb. Bizonyos szakmákban (és ezek éppen két másik középiskolánk korábban nagy sikert produkáló képzési kínálatát érinti) az egyre magasabb szintet elváró piaci igényekre fókuszáló elitiskolák uralják az országos szakmai versenyeket.

Az ipari szakmák tehát nem csak a városi gazdaság jellege miatt jelennek meg ilyen kizárólagossággal az országos versenyek kimagasló helyi eredményeiben. Az viszont fontos eredmény, hogy a helyi ipar számára meghatározó szakmákban ilyen kimagasló a helyi szakképzés.

És akkor végre térjünk a lényegre, az elért sikerek főszereplőire, a szakmák sztárjaira! Automatikai technikus szakmában aranyérmet szerzett Matolcsi András, gyakorlati oktatója Kolacsek Sándor, elméleti felkészítője Kollár Tamás. Ezen a magas szakmai színvonalú, igencsak kurrens területen a Dunaferr iskola felkészültségét jelzi az, hogy tavaly is aranyérmet hozott diákjuk.

A Hild iskola ismét a legmagasabb szakmai sikert érte el magasépítő technikus végzősük aranyérmével: Csorbai Kornél (gyakorlati felkészítő tanár Tomasek Attiláné). Az iskola emellett az országos döntő szervezését, a tárlatvezetést, a foglalkoztató szigetek működtetését is elvégezte szakmai területén idén is. Két ács tanulójuk ezüst- és bronzérmet szerzett (Hambalgó György és Prainer Richárd, felkészítő tanáruk Barta Sándor). Dobai Márk (felkészítő tanár Zámbó Zsolt), a Dunaferr iskola ipari gépésze szintén bronzérmes lett.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évről évre sokat tesz azért, hogy minél többen lássák a versenyeket, ők minél többet profitáljanak belőle. A területi kamarák közel tízezer általános és középiskolás diákot szállítottak a helyszínre, a dunaújvárosi kamara öt buszt indított. Őket foglalkoztató szigetek, felkészült, percre időzített tárlatlátogatások fogadták. A fesztivál a szakmák megismerésében, így a pályaválasztásban is fontos szerepet játszhat az érintett korosztályok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!