Gazdaság

2015.09.21. 17:18

Ismeretterjesztő előadás devizahiteleseknek

Dunaújváros - Nehéz pénzügyi helyzetben lévő, érthetően feszült embereknek tartottak előadást a kamara épületében.

Pekarek János

Devizahiteleseknek rendezett ismeretterjesztő előadást egy pesti életmód-tanácsadó cég, amely (képviselőjének, Kincses Istvánnak az elmondása szerint) jelentős ügyvédi gárdával és pertapasztalattal rendelkezik az ügyben. Azokról az esetekről van szó, amelyekben magánszemélyek vagy cégek deviza alapon meghatározott, de forintban folyósított és forintban fizetett hitelt vettek fel bankoktól.

Az előadó Kincses István volt a kamara nagytermében rendezett összejövetelen

Az elhangzottak alapján korántsem tekinthetjük megoldottnak a devizahitel-szerződések problémáit. A tanácsadó cég itt bemutatott ábrái szerint a devizahiteleseket mentő jogi csomag(ok) legfeljebb tizenöt százalékos törlesztőrészlet-csökkenést jelentenek, de a cég jogászainak közreműködésével akár ötvenhat százalékos csökkenés is elérhető.

A kulcsszó az előadás alapján: a per! Csak jogerős bírósági ítélettel érhető el, hogy a bankkal fennálló szerződések számos pontja vagy egésze semmisnek minősüljön, vagy pedig a bank létre sem jöttnek tekintse a szerződést, levegyék a jelzálogjogot az ingatlanról, megszüntessék a végrehajtási eljárást. Kincses István szerint csakis így lehet véglegesen megoldani a hitel vagy lízingügyleteket, élő, lezárt, felmondott vagy végrehajtás alatt álló szerződéseknél. Per nélkül, mondta, minderre semmi esély, az ügyfél ugyanis nincsen tárgyalási helyzetben a bankkal szemben, per nélkül a bank nem állítja vissza a jogszerű állapotot.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy bár képesek minimalizálni a törlesztő részleteket, de az eljárás nem alkalmas a fizetési kötelezettség megszüntetésére. Bár részleteket nem árult el a jogi technikáikról, annyit megemlített, hogy az egyéni szerződések áttanulmányozásánál figyelnek arra: minden hivatkozott pont szerepel-e a bank üzletszabályzatában?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!