Gazdaság

2016.12.14. 18:05

Diót, mákot, mandulát a sütibe!

Dunaújváros - Lányok, asszonyok feladata, hogy kitalálják és megsüssék a család kedvenc süteményét karácsonyra. A hozzávaló alapanyagokért pedig irány a piac!

Kovács Anita

Tavaly kísérleteztem először bejglikészítéssel, és mondhatom, nem is annyira könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Azt azonban mindenképpen leszögezhetem, hogy a dejónak becézett dióutánzat közelébe sem ér a hazai kiskertekben növesztett diófa termésének. Nem állítom, hogy olcsó (2600 Ft/kg), de a sütemények többségébe nem kell túl nagy mennyiség, és egyébként is karácsonykor ennyi kényeztetést igazán megengedhetünk magunknak.

Még nincs igazi roham, de Dudás Pálné úgy gondolja, a következő napokban biztosan több vevőre lehet majd számítani a piacon
Fotó: Zsedrovits Enikő

A mák hasonlóképpen alaphozzávalója sok karácsonyi süteménynek, sőt van, aki tradicionálisan mákos gubát készít szentestére. Ennek a gyógyászatban is használatos növénynek a termése 1200 Ft-ot kóstál kilónként, bár ha első osztályút választunk, akkor akár 1600-ra is felugorhat az ára. Ha visszatérünk egy pillanatra a csonthéjasokhoz, engedjék meg, hogy ne hagyjuk szó nélkül az egyik kedvencemet, a mandulát, ami az árát tekintve már tényleg a prémium kategória... Több mint négyezer forintot kell leszurkolni kilójáért, de fantasztikus csemegék készíthetők belőle. Például a sós mandula, ami kis tálkákban kínálva kiváló sör- vagy borkorcsolya lehet. Az elkészítése pedig pofonegyszerű. Forraljunk vizet, majd a szűrőkanálba öntött mandulát épp csak egy percre lógassuk bele a forró vízbe, majd szóljunk családunk többi tagjának, merthogy itt jön a sziszifuszi munka! Egyenként ki kell ugyanis nyomkodni a mandulát barna borításából . Utána már csak a sózás - aminél ne sajnáljuk a sót - következik, végül sütőben pirítsuk aranybarnára a mandulát.

Cikk ár

Burgonya/kg 100-250

Vöröshagyma/kg 100-130

Fokhagyma/kg 1800

Fejes káposzta/kg 120-180

Kelkáposzta/kg 280-350

Zöldség gyökér/kg 500-690

Sárgarépa/kg 120-200

Kelbimbó/db 600

Paradicsom/kg 380-450

Paprika/kg 350-550

Banán/kg 350-450

Kígyóuborka/kg 520

Karfiol/kg 300-350

Alma/kg 200-350

Körte/kg 350-690

Lilahagyma/kg 260

Zeller/db 190-250

Mandarin/kg 200-450

Sütőtök/kg 80-100

Citrom/kg 650

Tojás/db 30-40

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!