2016.12.14. 18:05
Diót, mákot, mandulát a sütibe!
Dunaújváros - Lányok, asszonyok feladata, hogy kitalálják és megsüssék a család kedvenc süteményét karácsonyra. A hozzávaló alapanyagokért pedig irány a piac!
Tavaly kísérleteztem először bejglikészítéssel, és mondhatom, nem is annyira könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Azt azonban mindenképpen leszögezhetem, hogy a dejónak becézett dióutánzat közelébe sem ér a hazai kiskertekben növesztett diófa termésének. Nem állítom, hogy olcsó (2600 Ft/kg), de a sütemények többségébe nem kell túl nagy mennyiség, és egyébként is karácsonykor ennyi kényeztetést igazán megengedhetünk magunknak.
Még nincs igazi roham, de Dudás Pálné úgy gondolja, a következő napokban biztosan több vevőre lehet majd számítani a piacon
Fotó: Zsedrovits Enikő
A mák hasonlóképpen alaphozzávalója sok karácsonyi süteménynek, sőt van, aki tradicionálisan mákos gubát készít szentestére. Ennek a gyógyászatban is használatos növénynek a termése 1200 Ft-ot kóstál kilónként, bár ha első osztályút választunk, akkor akár 1600-ra is felugorhat az ára. Ha visszatérünk egy pillanatra a csonthéjasokhoz, engedjék meg, hogy ne hagyjuk szó nélkül az egyik kedvencemet, a mandulát, ami az árát tekintve már tényleg a prémium kategória... Több mint négyezer forintot kell leszurkolni kilójáért, de fantasztikus csemegék készíthetők belőle. Például a sós mandula, ami kis tálkákban kínálva kiváló sör- vagy borkorcsolya lehet. Az elkészítése pedig pofonegyszerű. Forraljunk vizet, majd a szűrőkanálba öntött mandulát épp csak egy percre lógassuk bele a forró vízbe, majd szóljunk családunk többi tagjának, merthogy itt jön a sziszifuszi munka! Egyenként ki kell ugyanis nyomkodni a mandulát barna borításából . Utána már csak a sózás - aminél ne sajnáljuk a sót - következik, végül sütőben pirítsuk aranybarnára a mandulát.
Cikk ár
Burgonya/kg 100-250
Vöröshagyma/kg 100-130
Fokhagyma/kg 1800
Fejes káposzta/kg 120-180
Kelkáposzta/kg 280-350
Zöldség gyökér/kg 500-690
Sárgarépa/kg 120-200
Kelbimbó/db 600
Paradicsom/kg 380-450
Paprika/kg 350-550
Banán/kg 350-450
Kígyóuborka/kg 520
Karfiol/kg 300-350
Alma/kg 200-350
Körte/kg 350-690
Lilahagyma/kg 260
Zeller/db 190-250
Mandarin/kg 200-450
Sütőtök/kg 80-100
Citrom/kg 650
Tojás/db 30-40