Gazdaság

2015.11.10. 16:11

Dízelbotrány - NGM: korai az adókiesést illetően becslésekbe bocsátkozni

Nincsenek olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy Magyarországnak konkrét bevételkiesést okozott a Volkswagen-konszern körül kialakult botrány, és a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművekkel kapcsolatban korai az adókiesést illetően becslésekbe bocsátkozni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel a Párbeszéd Magyarországért (PM) hétfői közlésére reagálva.

A PM arra szólította fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy számszerűsítse, hány milliárd forintnyi veszteséget okozott adókiesésekben a Volkswagen dízelbotránya. Tordai Bence, a párt szóvivője hétfőn elmondta, hogy pénteken Matthias Müller, a Volkswagen konszern elnöke bejelentette: magukra vállalják a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett szén-dioxid-kibocsátási értékek miatt a járművek tulajdonosaira esetleg utólagosan háruló adófizetési kötelezettségeket.

Az NGM keddi közleményében kiemelte: nincs mit számszerűsíteni, mert nincsenek olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy Magyarországnak konkrét bevételkiesést okozott a Volkswagen-konszern körül kialakult botrány. 

A tárca szerint a vizsgálatot végző német hatóság megállapításait, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság intézkedéseit követően lehet érdemben továbblépni.

Az NGM kifejti: az autópiacon az elmúlt időszakban nem történt olyan jellegű változás, amelyet az ágazat korábban feltételezett. Nem érződnek a magyarországi autógyártásban olyan hatások, amelyek egyértelmű lépésre kényszerítenék a kormányt. 

A magyar ipar az utóbbi két évben trendszerűen növekszik, és továbbra is lendületben van. Az államkasszába érkező adóbevételek folyamatosan emelkednek - áll a közleményben.

"Együttműködünk partnereikkel és arra törekszünk, hogy Magyarországon a járműgyártás változatlan kapacitással tudjon működni. Ezt erősíti egyebek között az is, hogy az Audi győri motorgyára nemrég 32 milliárd forintos fejlesztést jelentett be, melynek során minden eddiginél környezetkímélőbb és alacsonyabb fogyasztású motorokat gyártanak majd. A beruházással 380 új munkahely jön létre" - emlékeztetett a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!