Gazdaság

2016.05.24. 15:30

Egy hónap, s aratás!

Dunaújváros - Az ilyenkor elvárható képet mutatja már a határ, mondta mezőgazdasági szakértőnk aratás közeledtével.

Pekarek János

Ha kicsit is kedvező lesz számunkra az időjárás, azaz bekövetkezik, amit most a meteorológusok ígérnek, hogy jön a felmelegedés és a napsütés, akkor egy hónap múlva akár meg is kezdődhet az aratás! - mondta lapunknak Márkli János, mezőgazdasági szakértőnk.

A szakember hozzátette: míg márciusban és áprilisban kifejezetten csapadékhiányos időszak hátráltatta a mezőgazdászok munkáját, addig a népi mondás igazságát maximálisan valóra váltották a májusi esők, amelyek valóban aranyat értek .

- A legutóbbi esők nagyon sok növénynél kedvezően hatottak. Ez alakította ki azt a képet a határban, amit régóta vártunk: minden növény haragoszöld, ami azt jelenti, hogy a növények fejlődnek és egészségesek.

Márkli János megjegyezte, hogy először minden jel szerint az őszi árpát arathatják majd, június végén. A búza beérésére valószínűleg július elejéig kell várni, s csak az után következhet az őszi káposztarepce betakarítása a város környéki földeken.

Mivel az enyhe tél és a csapadékszegény, száraz tavasz kedvezett a gomba- és rovar-kártevőknek, az akkor kiszórt növényvédő szerek bemosódását viszont akadályozta a szárazság, ezért a kártevők mostanra nagyon elszaporodtak. Újabb és újabb vegyszeres védekezésre van szükség ellenük.

Mindezzel együtt biztató a kép a határban erősítette meg Márkli János. Igaz, termésrekordokra nem lehet számítani, de ha nem jön közbe valamilyen katasztrófa: jégeső, vagy a gombák, rovarok végzetes elszaporodása, akkor jó közepes termésre lehet számítani ezen a környéken. Kell is a jó termés, hogy a mai terményárak mellett haszon is legyen a megtermelt növényeken, mondta Márkli János.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!