Gazdaság

2014.07.22. 12:50

A romák nehezebben találnak munkát

A roma emberek nehezebben találnak munkát, mint mások. Ezen kíván segíteni egy most indult program.

Tribolt Lajos

A cigányság, a munkaügyi szervezetek és a megyei önkormányzat vezető együtt vágnak bele az embert próbáló feladatba

A Pannon Lapok Társasága és a Dunaújvárosi Hírlap társadalmi szerepvállalási programja keretében indította útjára az Irány a munka!
kezdeményezését, amelynek célja a munka világába vezető út megkönnyítése a nyilvánosság erejével.

A cigány származású emberek önerőből gyakran képtelen kitörni a munkanélküliség, a képzetlenség és a szegénység csapdájából.

Az Országos Roma Önkormányzat szervezett tájékoztatót a hétvégén, amelyre mintegy háromszáz romát hívtak meg a megyéből. Babai János, az önkormányzat regionális képviselője elmondta, hogy március 9-én, Szolnokon alakult meg a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet. A szövetkezet 730 természetes személy taggal és az Országos Roma Önkormányzat, mint országos nemzetiségi önkormányzat alapító taggal alakult meg.

A foglalkoztatási szövetkezet célja az alacsonyan iskolázott, a szakképzettséggel nem rendelkező, a munkanélküli és tartósan munkanélküli, szociális segélyezett és megváltozott munkaképességű, valamint az etnikai kisebbséghez tartozó hátrányos helyzetű, vagy súlyosan hátrányos helyzetű polgárok társadalmi-gazdasági aktivitásának és foglalkoztatásának növelése. A szövetkezeti forma alkalmas a célcsoport beilleszkedési problémáinak csoport szintű kezelésére, megoldás a munkaerő-piaci programok esetében tapasztalt lemorzsolódás megakadályozására. A foglalkoztatási szövetkezet gazdasági és közösségi feladatokat is képes ellátni, ezért alkalmas a társadalmi felzárkóztatás katalizálására. A szervezet a szövetkezeti formára figyelemmel emellett szociális feladatokat is képes teljesíteni, ezzel hozzájárulhat a jóléti célú állami és önkormányzati költségvetési előirányzatok, kiadások csökkentéséhez.

A társadalmi megújulás operatív programtól 5 milliárd forintos támogatást nyert a roma önkormányzat, a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal alkotta konzorcium.

Molnár Krisztián megyei főjegyző hangsúlyozta, hogy a szövetkezet célja a gazdaságban lévő lehetőségek felderítése és több ezer ember visszavezetése a munka világába. A jelenlegi kép ugyanis lehangoló, szükség van a romák gazdasági társadalmi felzárkóztatására. Most a kormányzat biztosítja a hátteret, élni kell a lehetőséggel. A megyei önkormányzat minden kezdeményezést támogat, amely a romák társadalmi beilleszkedését segíti.

A projekt vezetője, Monostori Tamás elmondta, hogy a foglalkoztatási szövetkezet tulajdonképpen szociális szövetkezet lesz. Minden régióban lesz irodája, amely feltárja, milyen foglalkoztatási lehetőség van, ahhoz milyen képzettség szükséges. A közberuházásoknál előnyt élveznek majd az általuk ajánlott munkavállalók. A szövetkezetben termelődött nyereséget nem osztják fel, hanem az bent marad. Ebből a későbbiekben érdekvédelmi, segélyező feladatot is elláthatnak.

Az uniós társfinanszírozással rendelkezésre álló pénz nagy része képzésekre megy majd, a tagoknak tartanak általános képzést, többek között a szövetkezetek működéséről. lesznek viszont szakképzések is. A szövetkezetnek előre tudni kell, hol lesznek majd állami nagyberuházások, bel- és árvízvédelmi munkák, út- és vasútépítések. Azokra alvállalkozóként jelentkeznek, munkaerőt biztosítva. Babai János elmondta: minden megyében lesz iroda. Gyűjtik a szövetkezeti tagokat, ez a rendezvény is toborzónak van szánva. Székesfehérváron Vidics János Lungo Drom elnöknél is lehet jelentkezni.



 

Címkék#munka#roma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!