Gazdaság

2012.06.04. 06:21

Életre keltett termények Ágostonpusztán

Ágostonpuszta - A növénytermesztésben összességében kedvező a kép, továbbra is érdemes nagy mennyiségű és jó minőségű terményt termelni. A „szabadföldi fórumon” életre keltették a növényeket.

V. Varga József


„Az ellen fújok, amit látok” - magyarázta nagy hévvel társainak az agárrendezvényen az egyik gazda. A fenti eljárás nem biztos, hogy a legjobb módszer a növényvédelemben. Az élelmiszer stratégiai fontosságú, de meg is kell termelni! Mégpedig kellő hatékonysággal.
  
A tizenegyedik alkalommal megrendezett ágostonpusztai Szer-show ebben az évben is a gyakorlatot állította fókuszba: a kísérletek bejárása közben és az eredmények bemutatása mellett számos hasznos növényvédelmi és hibridtermesztési tanácsot is kaptak a megjelentek.
  
A szabadföldi fórum teltházas felhozatalt mutatott. A program iránti érdeklődés és persze a verőfényes, tiszta idő a résztvevők számában is tükröződött: a rendezvényen mintegy 900 gazda, kistermelő és nagytermelő, illetve számos szakmai szervezet jelent meg.


  
- A növénytermesztésben összességében kedvező a kép, bár a tavalyinál kisebb termésre lehet számítani búza és repce esetében, azonban a terményárak árcsökkenésével nem kell kalkulálni - mondta el lapunknak Czigány Tibor, ügyvezető igazgató.

- Mindez azt is jelenti, hogy most még érdemesebb minőségi vetőmagokat és növényvédő szereket használni, hiszen a gyenge minőségű vetőmag s a nem megfelelő növényvédelem által okozott termésveszteség még nagyobb bevételkiesést jelent a termelőknek. Mindezekben kíván gyakorlati segítséget, útmutatást kínálni az idei Szer-show a gazdáknak - tette hozzá az igazgató.
  
Az ágostonpusztai mezőgazdasági randevúra az ország minden részéből és a határon túlról is érkeztek érdeklődők - Szlovákiából és Szlovéniából például több busznyi vendég vizitált. Tapasztalatokat gyűjtenek, gazdatársaikkal találkoznak, diskurálnak, és persze a szakemberek is mindig új ismeretekkel szolgálnak - futottam össze a búzamezőknél számos megyebéli - enyingi, lajoskomáromi, soponyai, szabadbattyáni, mezőszilasi - ismerősömmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!