Gazdaság

2015.05.07. 16:03

Ebben a szárazságban jól fejlődnek a gyomok, veszélyben van az idei termés

Dunaújváros - Befejezték a kukorica vetését szerdán a város környékén a gazdák. Akik reménykedve várják az esőt...

Pekarek János

- Megint elkerült minket az eső: csak pár csepp hullott a környéken! - fogalmazta meg panaszát Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője a maga és kollégái nevében.

Az egész ágazat számára ez most a legnagyobb probléma: a szárazság. Hiába minden előrejelzés, mintha átok sújtaná vidékünket: a kiadósabb eső másutt hullik le. Igaz, egészíti ki összefoglalóját Márkli, van, ahol a bőségesebb égi áldást kifejezett tragédiák is kísérik: mint például a Duna-Tisza-közén történt szerdán délután, ahol helyenként ökölnyi nagyságú jégdarabok estek a záporok, zivatarok kíséretében.

Pillanatkép a határból, csapadékszegény napjainkból. Kis képünkön Márkli János, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője

Az is igaz, hogy a hirtelen lehulló, nagymennyiségű csapadék, így a zápor és zivatar nem szokott jót tenni a növényeknek, a talajnak - de ha akkora a szárazság, mint már mostanában, akkor a csendes, tartós, áztató eső híján ezzel is beérnék a gazdák.

Mindenesetre tény, hogy a szükségesnél lényegesebb kevesebb nedvesség híján kényszerérésben van az árpa, a szokásosnál korábban és gyengébben virágzott a repce (az oldalhajtások virágzására már nem is került sor), a búza közel sincs akkora, mint amekkorának ilyentájt lennie kellene és amilyen ilyenkor lenni szokott.

A kellő nedvesség mellett ennek az az oka (s ez megint csak a csapadékhiányra vezethető vissza), hogy a kiszórt műtrágyát semmi nem mosta be a talajba, az nem jutott el a növények gyökeréig. Ugyanígy nem került a talajba a sok növényvédőszer, amit felhasználtak eddig a mezőgazdászok. S aminek következtében a gyomok viszont szépen kihajtottak!

Vagyis: ha meg akarják menteni a kultúrnövényeket, akkor újabb gyomirtószereket kell kiszórni - tovább növelve ezzel a növénytermesztés ráfordításait.

Amelyek közel sem biztos, hogy megtérülnek az idén, mondta a Penetele Zrt. ágazatvezetője. Az már biztos, hogy rekordtermés nem lesz, és ha nem történik valami nagy változás a helyi időjárásban, azaz nem jönnek bőséges esők, akkor kifejezetten rossz termés várható a kalászosokból.

Mindeközben a gabona ára egyharmadával csökkent a hazai piacokon...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!