2015.05.04. 15:18
Először vizsgáznak Dunaújvárosban a cukrászok
Dunaújváros - A cukrász szakmával megkezdődtek a kamarai szervezésű mestervizsgák a Fészek Tanétteremben.
Az teszi sürgőssé, hogy minél többen rendelkezzenek mesterlevéllel a városban: a törvény változásával szeptember 1-jétől csak olyan gyakorlati képzőhely foglalkozhat tanulóval, ahol mestervizsgát tett oktató dolgozik. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara pályázati forrásból indított el mesterképzést gépi forgácsoló, villanyszerelő, cukrász, szakács, pincér szakmákban. A nyolcvan százalékos támogatást biztosító programban ötvenöten vesznek részt, hatan pedig önköltségesen kapcsolódtak be.
Elsőként a cukrászok vizsgáznak, hétfőn a gyakorlati feladatokkal birkózott meg a nyolc mesterjelölt. A háromfős vizsgabizottság elnöke, Pálvölgyi Tamás kérdésünkre elmondta, a jelöltek a képzés során felkészültek a vizsgára, ennek alapján reméli, sikerrel veszik majd az akadályt. A vizsga első napján a cukrász szakma átfogó gyakorlati ismereteiről kellett számot adniuk. Ennek során tradicionális dobostortát, konyakmeggyet, bonbont, kelt tésztát, kalácsot és más cukrászterméket kellett előállítaniuk, fejenként három-három feladatot kaptak. És még egyet, ami közös volt: egy dísztortát kellett elkészíteniük. Hogy miként, milyen ízekkel, formában, díszítéssel, azt a mesterjelöltekre bízták.
A vizsgaelnöktől azt is megtudtuk, hogy a munkát jó hangulatban, örömmel végezték a jelöltek, de azért a drukk is tetten érhető volt a már sok éves tapasztalattal rendelkező szakembereken. A vizsgabizottság az alapanyagok helyes megválasztását, a technológia, a higiéniai előírások betartását, a díszítés minőségét, a kézügyességet, határozottságot ellenőrizte. Külön figyeltek a jelöltek között megvalósuló kommunikációra is, hiszen ennek is fontos szerepe van abban, hogy egy cukrászatban gördülékenyen, hatékonyan, jó minőségben végezzék a munkát.
A gyakorlati vizsgát kedden az elméleti rész követi, először írásban, majd szóban kell tudásukról számot adniuk a jelölteknek. Így például kalkulációkat kell végezniük, anyagismerettel, élelmiszerbiztonsággal, munkavédelemmel kapcsolatban kapnak kérdéseket. Ezt követi a vizsga értékelése.
Az öt szakmában – a cukrás mellett gépi forgácsoló, villanyszerelő, szakács, pincér – egymást követik a mestervizsgák, az utolsóra (villanyszerelők) június második hetének elején kerül sor. Ezután tartja majd meg a mesterlevelek ünnepélyes átadását a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara. Remélhetőleg a pályázati pénzből finanszírozott, nyolcvan százalékos támogatást biztosító program – melyen ötvenöten vettek részt támogatott módon, hatan pedig önköltséges alapon – minél teljesebb sikert hoz sikeres vizsgák tekintetében. Szükség van az új mesterekre, hogy minél több képzőhely tudjon megfelelni a szeptember elsején életbe lépő törvényi előírásnak.