Gazdaság

2014.08.27. 14:45

Európa élén a hazai GDP

Az uniós tagországok között a legmagasabb bruttó hazai terméket produkálta hazánk a második negyedévben, amikor a GDP 3,7 százalékra alakult.

Hajdu Péter

A GDP az egy területen, adott idő alatt előállított végső felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének értéke. E tekintetben mögöttünk szerepelt Lettország 3,5 százalékos növekedéssel, míg a rangsor harmadik helyére az egyik visegrádi ország, Lengyelország került 3,2 százalékos plusszal. Csehország és Szlovákia gazdasága 2,6, illetve 2,4 százalékkal tudott növekedni. A hazai gazdaság ilyen mértékű bővülésére nyolc éve nem volt példa. Tóth Gergelytől, a elemzőtől kérdeztük: milyen folytatásra számíthatunk, hosszú, tartós ez a növekedési ütem, s min múlik a folytatás?

– Az elmúlt pár hónap makrogazdasági adataiból kitűnik, hogy az ipar és az építőipar volt a legerősebb húzómotor. Az iparban 10 százalék fölötti volt a második negyedévben az összesített növekedés, míg az építőiparban 20 százalék fölötti. Ezek igen nagy számok, véleményem szerint ezt a lendületet nem tudja folytatni az építőipar a következő negyedévekben, csökkenni fog a GDP-hez való hozzájárulása. De a folyamat pozitív, megmarad a növekedés, a hazai gazdaság emelkedő tendenciája – mondta Tóth Gergely.

Hozzáfűzte, a második negyedéves GDP-növekedésben az is pozitívnak tekinthető, hogy noha kiugró az építőipari hozzájárulás, nemcsak ezen múlt a bővülés.

– Az autógyártók is egyértelműen húznak, a számítástechnikai termékek gyártása is felfutóban van. A lakossági fogyasztás is hozzájárult a növekedéshez. A beruházásoknak is szerepük volt a bővülésben. Az előző évek uniós pályázati pénzéből megvalósuló állami beruházások vannak folyamatban. Stadionépítések, infrastruktúra beruházások, vasút- és útépítések, egészségügyi, oktatási intézmények felújításai.

Kedvező folyamatként lehet elkönyvelni, hogy szélesebb spektrumú a magyar gazdasági növekedés háttere, szinte minden gazdasági szektor hozzájárult valamelyest, a külkereskedelem is. – Ami kockázatot jelent, és ami a folytatásra hatással lehet, és a németekre már hatással is volt, az orosz-ukrán krízissel kapcsolatos adok-kapok harc, az európai szankciók. Az eurózóna gazdasága, épphogy megindult egy szerény növekedés, most negyedéves alapon már megtorpant. A német gazdaság pedig már a negyedév során nulla volt, pontosabban mínusz 0,2 százalékot csökkent. Ettől sajnos nem tudjuk majd függetleníteni magunkat, mert Magyarország legnagyobb piacáról van szó. A német GDP-visszaesés hatására garantálható a magyar gazdaság lassulása is a következő negyedévekben.

Tóth Gergely elmondta még, hogy továbbra is megmarad a hazai GDP pozitív iránya, de értékelésük szerint a második negyedéves 3,7 százalékról a következő negyedévekben három százalékos bővülést prognosztizálnak, az éves előrejelzésük is ennyi, ami ugyancsak jó eredménynek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!