Gazdaság

2014.12.11. 12:45

Európa legnagyobb gyártója lesz

Dunaföldvár Harminchárom millió eurós fejlesztéssel hatvan százalékos kapacitásbővítést hajt végre dunaföldvári üzemében a Pannonia Ethanol Zrt., a cég 2013-ban közel ötvenként milliárd forintos árbevételt ért el és húsz országba exportálja termékeit.

Gallai Péter

A szerdai ünnepi eseményen Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója elmondta: – Két és fél évvel a gyár elindulása után tulajdonképpen megduplázzuk termelésünket, 450 millió literre nő a bioetanol gyártási kapacitás, ami egyben azt is jelenti, hogy az évi 200 ezer tonna helyett 325 ezer tonna, magas fehérjetartalmú, csúcsminőségű takarmány előállítására leszünk képesek. Az általunk képviselt iparág nagyon versenyképes Európában, s örömmel mondhatom, a céget a versenytársak a nyugati piacon is ismerik és elismerik. Büszkék vagyunk a hozzáadott értékre, amit az ország határain belül előállítunk, hogy részesei lehetünk a gazdasági növekedés gyorsításának és a versenyképesség javításának. Magyarország mezőgazdasági és biomassza képessége óriási és a feldolgozóipar az, ami képes ösztönözni a hazai agrárium szereplőit arra, hogy ezeket kihasználják.

Archív képünk még az üzem építésekor készült, a 2012-es átadás óta pedig sikertörténetet fut be a cég, ennek része volt a szerdai ünnepélyes szerződéskötés is a kapacitásbővítés indulása kapcsán, lenti fotónkon erre koccint dr. Szabó László (balra), Reng Zoltán, Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere és Nátrán Roland (Fotó: Ady Géza)

Nátrán Roland, az Eximbank Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a cég eddig ötvenmilliárd forintot fordított beruházásokra, ami a hazai GDP kettő tized százaléka. – Ez egy egészen elképesztő, nemzetgazdasági jelentőségű fejlesztés, a dél-magyarországi régió meghatározó üzeme alakult ki Dunaföldváron. Évi hatszázezer tonna kukorica feldolgozására épült meg a kapacitás és ami szintén elképesztő, hogy itt a világ legfejlettebb technológiájával állítanak elő olyan piacképes termékeket, amely 96 százalékát exportálják. Azt mondhatjuk, Magyarországon olyan értéklánc jött létre, ami a kistermelőktől kezdve a végső áruig rendkívül nagy hozzáadott értékű és innovatív technológián alapuló terméket állít elő. Ezt mindenképpen meg kell becsülnünk, hiszen mintaértékű gazdasági és export tevékenységet végeznek Dunaföldváron. Nem véletlenül idénre további tíz százalékkal nőtt az árbevételük és az is fontos mutató, hogy az itt dolgozók fele-fele arányban végeznek szellemi és fizikai munkát. A Pannonia Ethanol példa arra, hogy egy nagy vállalat miként tud több száz hazai kkv-nak munkát, beszállítói lehetőséget adni, a régió meghatározó szereplőjeként.

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte, nagyon jó látni, hogy egyre több magyarországi kis és nagy vállalkozó használja az Eximbank termékeit, amelyekkel elősegítik az export tevékenységet, a beruházásokat.

– Az ország egész éves növekedése jóval három százalék felett lesz, ezzel tényleg dobogós helyen vagyunk Európában, amire büszkének kell lenni. Ehhez azonban az is kell, hogy tovább növekedjen az exportunk, valamint a szomszédos, illetve távoli országok továbbra is jó felvevő piacok legyenek. Bízom benne továbbra is minél több magyar embernek adnak munkát Dunaföldváron, illetve a beszállítókon keresztül sok hazai termelőnek is.

 

A városnak a legfontosabb

Az eseményen jelen volt Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere is, aki lapunk kérdésére elmondta: – Nagyon fontos, hogy ez a cég biztos felvevőpiacot jelent a helyben és a régióban megtermelt kukoricának. Az is kiemelt jelentőségű, hogy új munkahelyek jönnek létre, emellett a folyamatosan növekvő árbevétellel együtt nő az iparűzési adóbevételünk. Az ilyen stabil cégek kiszámíthatóvá teszik az önkormányzat működését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!