Gazdaság

2014.12.21. 15:45

EKÁER: Befellegzett a csalóknak?

Árubejelentés és útdíjfizetés: ez a két sarokköve a januártól életbe lépő közúti árukövető rendszernek.

Pekarek János

A Magyar Közlöny idei 161. számában jelentek meg azok a tudnivalók, amelyek a közúti fuvarozás új bejelentési kötelezettségeiről szólnak. Akár az Európai Unió más tagállamában található feladási címről Magyarország területén található fogadási címre szállítanak, akár Magyarországról az EU valamelyik tagállamába visznek árut, akár belföldi szállításról van szó, be kell jelenteni az állami adó és vámhatósághoz az úgynevezett EKÁER rendszer elektronikus felületén.

Mégpedig meghatározott adatokat, meghatározott szabályok szerint. Ezeket részletesen idézni nincs helyünk. Csak példaként: a belföldi fuvarnál, az első belföldi adóköteles, nem közvetlenül a végfelhasználó részére történő termékértékesítés esetén a szükséges adatokat a feladó jelenti be a vámhatósághoz, legkésőbb a termék gépjárműre történő felrakodásának megkezdéséig. De van olyan adat, amit a címzettnek kell jelentenie a szállító gépjármű kirakodási, átvételi címre való megérkezésekor.

Ennyiből is látható, hogy elég bonyolult előírásokról van szó – amelyek 2015. január elsejétől életbe lépnek. December 20-tól elérhető az EKÁER-regisztráció és tesztrendszer. Az érintettek tájékozódhatnak az interneten: ekaer.nav.gov.hu.

A szállító és kereskedő cégeknek nincs választásuk: fel kell készülniük az EKÁER, az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer használatára. Ezzel az adózáshoz használt ügyfélkapun keresztül, előre igényelt, az ugyanazon gépkocsival szállított rakományhoz kapcsolódó EKAER-szám birtokában, esetenként kötelező kockázati biztosíték ellenében pontosan nyomonkövethetővé válik az áruszállítás. Mégpedig az elektronikus útdíjrendszer berendezéseinek segítségével. Minden szállítmány követhető lesz, akár az országból kifelé halad, akár belép az országba, akár az országon belül mozog: mégpedig a feladótól a fogadóig, címtől címig.

Ennyiből is kiderül, hogy ha működni kezd az EKÁER, akkor nagyjából befellegzett az olyan áfa-csalásoknak, amelyek arra alapulnak, hogy ezt vagy azt az árut külföldre vitték vagy onnan hozták, ezért adómentes. Legalábbis nagyon megnehezedik majd az ilyesmivel trükközők élete.

Január elsejétől az adó- és vámhivatal percre pontosan, méterről méterre tudja majd követni az áruk mozgását. Még azt is könnyen meg lehet majd állapítani, hogy valóban magyar termék kerül-e a boltokba, avagy külföldi, és általában véve tisztességes üzlet része, vagy sem?

Ugyanakkor tovább bonyolítja az eddig sem túl egyszerű fuvarozási szabályokat, különösen az első időkben...


Az EKÁER több tízezer hazai és külföldi vállalatra van kihatással

Egy szakmai szervezet tiltakozik a bevezetés módja ellen, és halasztást kér az EKÁER-re.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer, az EKÁER január elsejei bevezetését rendkívül aggasztónak tartja a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A múlt héten pénteken megjelent állásfoglalásuk szövege szerint ez a rendszer jelenlegi formájában veszélyezteti a tisztességesen működő vállalkozások ellátási láncait, miközben kiskapukat hagy az áfacsalóknak.

A társaság szerint a jogszabály-tervezetek véleményezésére mindössze harminc óra állt a szakemberek rendelkezésére. Ez idő alatt a szakmai szervezetek több száz kérdést és javaslatot fogalmaztak meg a gyártó, termelő, kereskedő és logisztikai cégek napi gyakorlata alapján. A felvetések túlnyomó többségére nem érkezett válasz, írják a társaság közleményében.

Az EKÁER több tízezer hazai és külföldi vállalat napi folyamataira van kihatással. A közelgő ünnepek miatt nincs elég idő arra, hogy az érintett cégek tájékoztassák az EU más tagállamaiban működő üzleti partnereiket az új jogszabály szerinti működésről. A logisztikusokat tömörítő társaság állásfoglalása szerint arra sincs elegendő idő, hogy elvégezzék az adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztéseket, illetve átszervezzék az üzleti folyamatokat az EKÁER szerint. Mindezek miatt az MLBKT arra kéri a kormányt, hogy mérlegelje Magyarország bel- és külgazdasági érdekeit, és adjon lehetőséget a bevezetést megelőzően további szakmai egyeztetésekre. Ezért célszerűnek, csaknem elengedhetetlennek tartják a rendszer indításának elhalasztását, így az MLBKT állásfoglalása.

Bodnár Sándor, a Dunaferr Vámügynökség Kft. ügyvezető igazgatója szerint kétségtelen, hogy a kormány rendkívül hirtelenül, nagyon kevés tájékozódási, felkészülési időt hagyva kívánja bevezetni az EKÁER-t. Talán ezért is döntöttek úgy, hogy január 31-ig nem követi büntetés az előírások megszegését. Utána azonban nagyon komoly, akár a szállított áru értékének 40 százalékát is elérő bírság lehet a szabálytalankodás következménye. Sőt: le is foglalhatják az árut.

A Dunaferr Vámügynökség ugyanakkor felkészült a rendszer alkalmazására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!