2016.08.10. 18:40
Feltűnően megszaporodtak az eddig csak elvétve található padlizsán-lelőhelyek a piacon
Dunaújváros - Jó hír a szőlőkedvelőknek: megérkeztek a legkorábban érő csemegék, amiket finom édesre érlelt a nyári napsütés.
Újabb elemmel bővült a piac kínálati palettája, hiszen standokra került a pannónia, a muskotály és a cardinale. Kilójukért négyszáz forint körüli összeget kell leszurkolni, ami ebben a korai időszakban egyáltalán nem kirívó összeg.
Eddig is szép számmal találhattunk sárga- és fehérhúsú őszibarackot, amiből most sincs hiány - a kisebbre nőtt darabok kilójáért 250 Ft-ot kérnek az árusok, míg a tetszetősebb, nagyobb barackok kilója 350, de akár 550 Ft-ra is rúghat. Később érő szilvából és ringlóból is kedvünkre válogathatunk, előbbit 160-ért, míg utóbbit 200-240 Ft-ért mérik.
Ha áttérünk a zöldségfélékre, mindenképpen szembeötlő, hogy egyre másra megszaporodtak azok a standok, amelyeken padlizsánt árulnak és nem is elrugaszkodott áron, 300 forint kilója. Lehet, hogy nálunk nem annyira elterjedt, de Erdélyben előszeretettel készítenek belőle kenyérre, pirítósra kenhető krémet. Nem kell hozzá más, mint lilahagyma, fokhagyma, só, feketebors és majonéz, no meg a megsült padlizsán húsa. Higgyék el, isteni!
Tamási Józsefné szépen rendezett standján jól megfér egymás mellett a barack és a korai érésű szőlő, a muskotály Fotó: Zsedrovits Enikő
De váltsunk egy igazi magyar klasszikusra, a lecsóra, aminek alapanyagaihoz egyre szerényebb áron juthatunk hozzá. A lecsópaprika kilónkénti ára átlagosan 150 Ft körül mozog, míg a paradicsomért 180 forintot kérnek az árusok. Persze minden minőségtől függ, nem mindegy, mire szeretnénk felhasználni mondjuk a megvásárolt paradicsomot. Gondoljunk csak a paradicsombefőzésre, aminek lassan szezonjához érünk, és már most is találni apróbb, néhol kicsit ütődöttebb darabokat, amikért száz, vagy annál kevesebb magyar forintot kell csak leszurkolni.
Apropó, befőzés! Javában tart a lekvárok, befőttek, dzsemek befőzésének időszaka, amihez szintén nem nehéz alapanyagot találnunk jócskán a piaci átlagár alatt. Utána már csak elszántság, idő és türelem szükségeltetik.
Cikk ár
Burgonya/kg 130-160
Vöröshagyma/kg 180
Fokhagyma/kg 2000
Fejes káposzta/kg 150
Kelkáposzta/kg 150
Zöldség gyökér/kg 500-750
Sárgarépa/kg 180-200
Saláta/db 80-100
Paradicsom/kg 180-250
Paprika/kg 150-300
Őszibarack/kg 250-550
Zöldbab/kg 380
Karfiol/db 600
Alma/kg 250-350
Körte/kg 300-400
Csemege kukorica/cső 50-90
Patiszon/kg 300
Görögdinnye/kg 180-220
Cukkini/kg 200-290
Szilva/kg 120-200
Tojás/db 29-38