Gazdaság

2016.08.10. 18:40

Feltűnően megszaporodtak az eddig csak elvétve található padlizsán-lelőhelyek a piacon

Dunaújváros - Jó hír a szőlőkedvelőknek: megérkeztek a legkorábban érő csemegék, amiket finom édesre érlelt a nyári napsütés.

Kovács Anita

Újabb elemmel bővült a piac kínálati palettája, hiszen standokra került a pannónia, a muskotály és a cardinale. Kilójukért négyszáz forint körüli összeget kell leszurkolni, ami ebben a korai időszakban egyáltalán nem kirívó összeg.

Eddig is szép számmal találhattunk sárga- és fehérhúsú őszibarackot, amiből most sincs hiány - a kisebbre nőtt darabok kilójáért 250 Ft-ot kérnek az árusok, míg a tetszetősebb, nagyobb barackok kilója 350, de akár 550 Ft-ra is rúghat. Később érő szilvából és ringlóból is kedvünkre válogathatunk, előbbit 160-ért, míg utóbbit 200-240 Ft-ért mérik.

Ha áttérünk a zöldségfélékre, mindenképpen szembeötlő, hogy egyre másra megszaporodtak azok a standok, amelyeken padlizsánt árulnak és nem is elrugaszkodott áron, 300 forint kilója. Lehet, hogy nálunk nem annyira elterjedt, de Erdélyben előszeretettel készítenek belőle kenyérre, pirítósra kenhető krémet. Nem kell hozzá más, mint lilahagyma, fokhagyma, só, feketebors és majonéz, no meg a megsült padlizsán húsa. Higgyék el, isteni!

Tamási Józsefné szépen rendezett standján jól megfér egymás mellett a barack és a korai érésű szőlő, a muskotály Fotó: Zsedrovits Enikő

De váltsunk egy igazi magyar klasszikusra, a lecsóra, aminek alapanyagaihoz egyre szerényebb áron juthatunk hozzá. A lecsópaprika kilónkénti ára átlagosan 150 Ft körül mozog, míg a paradicsomért 180 forintot kérnek az árusok. Persze minden minőségtől függ, nem mindegy, mire szeretnénk felhasználni mondjuk a megvásárolt paradicsomot. Gondoljunk csak a paradicsombefőzésre, aminek lassan szezonjához érünk, és már most is találni apróbb, néhol kicsit ütődöttebb darabokat, amikért száz, vagy annál kevesebb magyar forintot kell csak leszurkolni.

Apropó, befőzés! Javában tart a lekvárok, befőttek, dzsemek befőzésének időszaka, amihez szintén nem nehéz alapanyagot találnunk jócskán a piaci átlagár alatt. Utána már csak elszántság, idő és türelem szükségeltetik.

Cikk ár

Burgonya/kg 130-160

Vöröshagyma/kg 180

Fokhagyma/kg 2000

Fejes káposzta/kg 150

Kelkáposzta/kg 150

Zöldség gyökér/kg 500-750

Sárgarépa/kg 180-200

Saláta/db 80-100

Paradicsom/kg 180-250

Paprika/kg 150-300

Őszibarack/kg 250-550

Zöldbab/kg 380

Karfiol/db 600

Alma/kg 250-350

Körte/kg 300-400

Csemege kukorica/cső 50-90

Patiszon/kg 300

Görögdinnye/kg 180-220

Cukkini/kg 200-290

Szilva/kg 120-200

Tojás/db 29-38

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!