Gazdaság

2016.11.24. 19:45

Fordulás a jövő felé - Ma már nem az olajos szerelőkről szól az ügy

Dunaújváros - Rácalmási iskolások látogattak a dunaújvárosi Ford autószalonba a kereskedelmi kamara szervezésében.

Pekarek János

A dunaújvárosi Ford Máté autószalonban negyvenöt általános iskolást vártak csütörtökön reggel, hogy az autókról - vagyis: a jövőről beszélgessenek velük, és meg is mutassanak mindent, amit ma ebben a témában mutatni lehet.

Az iskolások Rácalmásról érkeztek, az autószalon Siófokról (még 2008-ban), a szervezők pedig a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarából, amelynek programja a pályaorientációs tanácsadás iskolások számára. Ennek keretében különböző szakmákkal ismertetik meg a fiatalokat, testközelből, mondta Kőhalmi Kálmán, a kamara felelőse.

Máté Márton, az autószalon egyik tulajdonosa (a másik kettő a két fia) elmondta: az autóiparról és -kereskedelemről sokan azt hiszik, hogy az fiús munka - holott sok lány is megtalálja a helyét az iparág minden részében, a kereskedelmi marketingtől az autóverseny műszaki menedzseléséig.

Negyvenöt rácalmási iskolás járt az újvárosi Ford autószalonban, a jövő technológiájával ismerkedni Fotó: Hankusz Kálmán

A jövő dolgai is mind feltűnnek az autókban, tette hozzá ifjabb Máté Márton: a ma leginkább az okostelefonokban tapasztalható digitális innováció fokozatosan tért nyer az autóipari fejlesztésekben is.

Ma már a szervizek sem a térdig olajos, szelepek és pumpák között matató, néha tanácstalan szerelőkről szólnak, hanem a digitális diagnosztizálásról, amikor elsőként egy laptopot csatlakoztatnak az autók kimeneti nyílásához, és máris mindent látnak az adott járművel történtekről.

A rácalmási iskolások három csoportban járták végig a szalont: videókat néztek az iparág fejlődéséről, a kiállított kocsikban ismerkedtek az újdonságokkal, illetve a szalon szervizében nézték meg, hogy megy a szerelés manapság. Végül ajándékokért válaszoltak játékos kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!