Gazdaság

2017.05.04. 20:30

Gabonapiac - A világ nagy árutőzsdéin rekordtermést várnak, csökkennek az árak

Budapest - Világszerte rekord, vagy rekordközeli termés várható búzából és kukoricából, ami máris lenyomja az árakat.

Bóné Tímea

Az első negyedév végére az eddig erősödő gabonaárak stagnálásra és csökkenésbe váltottak. Nem is csoda! Egyre biztosabb, hogy idén megint rekordtermés várható búzából és kukoricából is.

Mivel várhatóan a készletek is nőni fognak, mindez nem jelenthet majd mást, mint vért, verejtéket és könnyeket, nagy versenyt a piacokért és valószínűleg csökkenő árakat. Pedig az aktuális kiinduló pont sem túl magas, a Magro Gabonaindex (MGX) értéke 8300 pont környékén jár.

A jelentős behozatali többlet a búza esetében Oroszországból, Ausztráliából és Észak-Amerikából, a kukoricánál pedig az Amerikai Egyesült Államokból és Dél-Amerikából jöhet majd. Ezek közül különösen az oroszországi búza megjelenése érintheti majd érzékenyen a hazai búzatermesztőket, bár a globális világpiaci hatások alól teljesen egyébként sem vonhatjuk ki magunkat, akármilyen is legyen az országba behozott gabona eredete.

A hazai vetések a szakemberek szerint jó állapotban vannak, a fagy sem okozott jelentős károkat, no de az árak... Fotó: lapunk.hu

A gabonafélék drágulásáról szólt az év eleje a világ vezető árutőzsdéin 2017-ben. Terménytől függően általában 3-5 százalékos áremelkedéseket láthattunk.

Ez a tendencia azonban februárra véget ért, és az áru tőzsdei jegyzések stagnálni, sőt: csökkenni kezdtek.

A rendkívül kellemetlen fordulat hátterében - elsősorban a búzánál - az áll, hogy a hetek előre haladtával, ahogy közeledünk az aratáshoz, úgy válik egyre biztosabbá, hogy idén megint rendkívül sok terményt takarítanak majd be a világ főbb gabonatermelő országaiban. Legutóbb az ausztrál és az argentin terméssel kapcsolatos várakozások javultak, azaz emelkedtek számottevő mértékben. Nagy, és később még nagyobb lesz a kínálati nyomás. Ezt kezdi már most beárazni a piac. Nem sok jóval, hanem inkább nagy versennyel kecsegtet mindez a hazai termelők számára.

Párizsban (Euronext) idén 2,5 százalékos pluszban jár a kukorica, de az utóbbi hetekre inkább a stabilitás volt jellemző, amit 172 euró környéki ár jellemez. Ezzel szemben a búza március elejéig drágult, onnan viszont a jegyzése erőteljesen lefelé vette az irányt, és összességében 2 százalékkal olcsóbb, mint tavaly év végén.

Chicagóban (CME) az európainál jobban növekedtek a gabonaárak, de mind a kukorica, mind a búzapiac egyfolytában csökkenő pályán mozog február közepe óta. Ezzel együtt még mindig 3-5 százalékos pluszban járnak. A kukorica 143, a búza 156 USD fölött fejezte be az első negyedévet.

Itthon idén egyelőre többé-kevésbé korreláltak a prompt árak a külföldi árutőzsdék határidős jegyzéseivel. Láthattunk egy dráguló fázist, amit stagnálás követett, ám Magyarországon eddig elmaradt a visszaesés. Április elején 41-42 ezer forinton forgott a kukorica, 43-44 ezer forinton az étkezési- és 42 ezer forinton a takarmánybúza tonnánként. A Magro.hu fizikai piacán aktuálisan 42 300 forint egy tonna kukorica ára.

A hazai búza pillanatnyilag jó állapotban van. A téli fagyok nem okoztak különösebb károkat a termelőknek. Ezzel együtt a mostani állapot alapján jó közepes termés várható, a kukoricát pedig még csak most kezdik majd vetni.

A VILÁGPIAC KEDVEZŐTLEN HATÁSAI

A piac már csak ilyen: ha jó a termés, akkor olcsón lehet csak eladni a gabonát, ha viszont rossz a termés, akkor hiába lehetne jól értékesíteni a világpiacon azt, ami termett, mégsem hoz annyit a konyhára az áru, amennyire a gazdáknak szükségük lenne.

Ráadásul az ausztrál és a dél-amerikai termőföldeken ritkán tapasztalható olyan, a termésátlagokat veszélyeztető időjárás, ami kihatna az igazán nagy termelőkre. Ott ezenfelül a gépesítettség, az egy hektárra jutó költség is jobb, mint kis európai termelőknél.

Vagyis: rendszerint a kicsik, de legalábbis a kisebbek szenvedik meg a piaci ármozgások, vagy a rossz termés hatásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!