Gazdaság

2015.01.28. 15:40

Gabonapiac: 2014 az árzuhanás éve

Az elmúlt egy évben nagyot estek a gabonaárak, az idei első félévben lassú drágulás jöhet a piacon.

Pekarek János

Tizenkilenc százalékot zuhantak a gabonaárak egyetlen év alatt - állapítja meg a magro.hu internetes portál, a speciálisan mezőgazdaságra tervezett online piactér szakértője, Németh István.

Az árzuhanás konkrétan annyit jelent, hogy a portál nyilvántartása szerint 10 059 pontról 8190 pontra esett vissza a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező index, mégpedig 2013. decembere és 2014. decembere között.

A nagy zuhanásban mindegyik gabonaféle érintett volt, állapítja meg az elemző, de leginkább a kukorica sínylette meg a kereslet-kínálat változását: e növény ára összesen 21 százalékot esett egy esztendő alatt. Most decemberben átlagosan 38 706 forinton forgott tonnája. A másik, az árában nagyot eső növény az árpa volt: ami mintegy 16 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt, és tavaly decemberben 39 693 forint volt a termelői átlagára.

A búzapiac összességében kisebb ármozgásokkal vészelte át ezt az időszakot: mindössze 0,5 százalékkal ment lejjebb az ár, a malmi búza decemberben tonnánként 49 050, a takarmánybúza 43 600 forintot ért. A közeljövőben lassú drágulásra van esély.

A kukorica áresésének oka, hogy világszerte nagyon sok termett, erős kínálat jellemzi a piacot. Hazánkban csaknem 9,2 millió tonna kukorica termett: ez rekord!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!