Gazdaság

2017.07.06. 15:30

Green Holidays: elkerülhetők a csődveszélyes utazásszervezők

Sok a magas kockázatot vállaló, végrehajtás alatt álló utazási iroda: szerződéskötés előtt tájékozódni kell róluk!

Nem a Green Holidays az egyetlen kockázatos utazási iroda - vajon minek kell történnie, hogy rájöjjünk: egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a csődveszélyes utazásszervezők A nyári szezonban menetrend szerint jönnek az utazásszervező és utazásközvetítő cégekkel kapcsolatos problémák, azonban egy kis felkészüléssel elkerülhetőek a kockázatos nyaralások.

- A Green Holidays Kft. napokban bejelentett fizetésképtelensége több száz turista nyaralását változtatta rémálommá, de valójában a mostani esemény csak a jéghegy csúcsa - mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs üzletágának igazgatója.

A hazai cégek jelentős része küzd likviditási problémákkal, és nincs ez másként az utazási irodák esetében sem. Az utazásszervezés mégis kiemelt abban a tekintetben, hogy ezen cégek ügyfeleinél - döntő többségében - magánszemélyek futnak óriási kockázatot, és 1-1 cég fizetésképtelensége esetén akár több ezer ügyfél válhat rendkívül kiszolgáltatottá.

- Természetesen ilyenkor a legfontosabb a külföldön rekedt turisták helyzetének rendezése (amelyet a biztosítói háttér viszonylag megnyugtatóan kezel), ugyanakkor a problémák kapcsán le kell vonjuk a megfelelő következtetéseket is - mondja a szakértő.

A legfontosabb a tisztánlátás. Magyarországon jelenleg több mint 1600 utazásszervező vagy utazásközvetítő cég működik, és ezek jelentős része bizony súlyos problémákkal terhelt. Az utazási irodák egyedi belső működését természetesen nem feltétlenül láthatjuk át, de szerencsére a hazai környezetben számos lehetőség áll az utazók rendelkezésére, hogy jó előre ellenőrizzék a céget, amellyel szerződnek.

A Green Holidays Kft. esetén például már jóval a botrány előtt lehetett tudni, hogy átlag feletti kockázattal jár velük utazni. A cég alig pár tízmilliós árbevétele és 3 millió forintos jegyzett tőkéje már eleve sejteti, hogy nem egy túl erős utazásszervező cégről van szó. Ráadásul a Green Holidays ellen az elmúlt években számos végrehajtás is indult. A legárulkodóbb jel a céggel szemben mégis az, hogy gyakorlatilag az összes személyes és cím szerinti kapcsolt vállalkozásánál található valamilyen probléma. Így mondhatjuk, hogy az egész Green csoport kockázatossága magasan átlag feletti már hónapok óta. Megtévesztő lehetett a családi kötelékkel hozzá kapcsolódó Green Travel Kft. (és a Green Travel brand) ismertsége és a 10 milliárd forintot meghaladó árbevétele, ugyanakkor egy egyszerű cégelemzés lekérésével is jól látható, hogy az alkalmazottak száma a Green Travelnél is az elmúlt 1,5 évben kevesebb mint felére csökkent, és több mint fél éve folyamatosan végrehajtás alatt is áll.

Sajnos, ebben a szektorban nem egyedi jelenség a magas kockázati szint, hiszen rendkívül sok a likviditási problémával küzdő cég. A nagyobb cégek általában jobb mutatókkal rendelkeznek, de a magasabb árbevételű szegmensekben is akadnak azért problémák.

Tömegesen indulnak az utazásszervező cégek ellen végrehajtások, és a szegmens kockázati mutatói is meghaladják az országos átlagot. Számos cég rendelkezik kiemelten magas kockázattal még a 100 millió forint feletti árbevételnél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!