Gazdaság

2014.08.13. 18:45

Méhészek találkoztak, családi napot tartottak

Nagykarácsony - Az idei méztermés gyenge volt, az akác pedig már harmadik éve jóval a várakozásokon aluli. Állapították meg a méhészek a hét végén találkozójukon.

Rankasz Brigitta

Több mint százan gyűltek össze augusztus 9-én Nagykarácsonyon a Rendezvények házában a Családi méhész találkozón, hogy a szakmai tapasztalatcserén kívül egy finom ebédet is elköltsenek együtt, s beszélgessenek rég nem látott ismerősökkel, barátokkal.

Már kora délelőtt érkeztek a családok. Sokan eljöttek a Duna vonaláról, és mindkét partjáról, mert az egyesület nagy területet fog össze a környéken. Papp László, a rendezvény fő szervezője, a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület elnöke jó házigazdaként mindenkit az ajtóban köszöntött. Szerinte a feleségek nélkül félkarú óriás csak a méhész - felesége, Király Valéria a többi hölggyel együtt terített, házi csalamádét készített a finom vaddisznó pörkölthöz, mely hátul rotyogott hatalmas kondérban. A fakanál Farkas Imre, Előszállás polgármestere kezében szorgoskodott ezúttal is, évek óta ő főz a találkozókon, ételeinek különleges fűszerezése a mai napig titok.

A hivatalos programban elsőként a vendéglátó elnök köszöntötte a családokat, vendégeket, majd a szeptemberi szakmai kirándulás fontos tudnivalóit mondta el. Ezután Nagy Gyula a Fejér Megyei Méhész Egyesület elnöke tájékoztatta társait házuk tájáról.

Papp László, Nagy Gyula és Nyerges József az asztal mellett is szakmai kérdésekről beszélt (Fotó: Rankasz Brigitta)

Elmondta, túl vannak a méhészet legrosszabb évén, bár a csapadékos időjárás hatására még mindig hordanak kedvenceik a sarjúlegelőkről, de az idei kultúrák nagyon gyengék voltak, sőt akác szempontjából ez már a harmadik szűk esztendő. A napraforgó adott még reményt, de az időjárás miatt ez is csalódást okozott. Beszélt a felvásárlói mézárakról is, s a fiatal méhészeknél említette azt a problémát, hogy sokan felvették az állami támogatást, a méz árából kiindulva jó bevételi forrást láttak a tevékenységben, nem számolva a fent elmondott körülményekkel. Az idén a vis maior alaphoz fordulnak a méhészek érdekében, a rossz méztermés miatt, s reményeik szerint talán a későbbiekben várható a méhészeti ágazat támogatása is.

Egyesületüknek már közel 550 tagja van, a Fejér megyei országosan az egyik legnagyobb. Anyagi helyzetük stabil, s ezért köszönetet mondott Nyerges Józsefnek, aki sikeres pályázatokkal éri el ezt, segítségével talán a legtöbb támogatást igénylik vissza a Nemzeti Programból is. A határon túli kapcsolataik is figyelemre méltók, pár évvel ezelőtt méhcsaládokat vittek Böjte Csaba atya gyermekotthonainak, Szalontára és Marosvárhelyre is. A méhészkedés elindulását szakmai előadásokkal segítették, s a segítő, jó kapcsolat azóta is tart.

Természetesen ez idő alatt a gyermekek sem unatkoztak. Hatalmas, színes emeletes busz áll az udvaron, mely sok felfedeznivalót rejtett számukra. A nebulók közül sokan már ismerősként üdvözölték egymást, s így nem csak a méhésztapasztalatok szélesedtek, hanem a gyermekbarátságok és a gasztronómiai élmények is Dunán innen, s túl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!