Gazdaság

2013.08.01. 22:00

Hatékony gátat szab a lánctartozásoknak

A közvéleményt visszatérően foglalkoztató témával, az építőipari lánctartozások megakadályozásával kapcsolatos új rendelkezésekről tartottak előadást csütörtökön a helyi kamaránál.

Munkatársunktól

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara évek óta szervez sikeresen kreditpontos előadásokat az építőiparban dolgozó felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök számára. A csütörtöki téma a nyári szabadságolások ellenére számos érintettet késztetett arra, hogy mintegy négy órát a Vállalkozók Házában töltsön. Hiszen az előadó, Kozári Mihály, a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala szakértője húsba vágó változásokról tartott előadást.

A kormányzat és a szakma is a lánctartozások hatékony eszközeként tekint az elektronikus építési naplóra, amelyet október 1-jével vezetnek be.

Az átláthatóságot biztosító, egy központi internetes felületen vezetett, megfelelő jogosultságokkal megtekinthető, az érintett hatóságok számára nyitott építési naplók bevezetéséhez kapcsolódóan több olyan jogszabályi változás is életbe lép, amelyek garantálhatják a lánctartozások kialakulásának elkerülését. Tehát nehezebben jöhet létre olyan helyzet, hogy a becsületesen teljesítő kivitelezők, alvállalkozók pénz nélkül maradnak. Az előadó kitért arra is, hogy az építési napló bevezetésének nem minden vállalkozás örül, hiszen így a hatóságok állandóan figyelemmel kísérhetik a beruházásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!