Gazdaság

2016.03.17. 16:33

Heten jutottak be az országos szakmai versenyek döntőjébe

Dunaújváros - A Dunaferr iskolából négy, a Hildből pedig három diák jutott az országos szakmai versenyek döntőjébe: Szakma Sztár Fesztivál április 18-20-án.

Kőhalmi Kálmán

Az országos szakmai versenyek (Szakma Kiváló Tanulója Verseny, Országos Szakmai Tanulmányi Verseny) az év elején indultak a helyi elődöntőkkel, amelyekből - ahogy arról korábban beszámoltunk - tizenkilencen jutottak be a válogatóversenyekre. Ezeket az ország különböző városaiban tartották, a dunaújvárosi Hild középiskola idén is helyet adott a magasépítő technikusok válogatójának március elején. Jó hír, hogy az iskola diákjának, Csorbai Kornélnak sikerült a továbbjutás, ott lesz az április 18-20-ai Szakma Sztár Fesztiválon a Hungexpón , az országos szakmai versenyek döntőjében. Rajta kívül a Hild iskolát még két diák képviseli majd ott, mindketten ácsok: Hambalgó György és Prainer Richárd.

Az ács-állványozó szakma döntőjének helyszíne tavaly, a Hild diákja akkor ezüstérmet szerzett

A Dunaferr iskolából négy végzős diáknak sikerült a bravúr, a döntőbe jutás: Matolcsi András (automatikai technikus), Perényi Tamás (gépi forgácsoló), Dobai Márk és Simon Péter (ipari gépészek).

Ha a döntőbe jutottak számát az előző évihez hasonlítjuk, hiszen akkor tizenheten képviselték a várost a Szakma Sztár Fesztiválon, csalódottságot is érezhetnénk a visszaesés miatt. Pedig az akkori eredmény volt kiemelkedő, és a mostani is igen szép sikernek tekinthető. Hiszen a döntőben negyven szakmában mintegy százkilencven résztvevő küzd a dobogós helyezésekért, köztük hét fővel képviseltetik magukat a helyi iskolák. Ez nagyon szép arány. S mivel ezen szakmákban az előző években is szép sikereket, fényes érmeket szereztek az itt tanuló diákok, erre idén is számíthatunk.

A versenyeken tapasztalható, hogy egyre magasabb színvonal, szakmai tudás kell a jó eredményhez. Nagyon erős a mezőny, egyre erősebb. Különösen igaz ez a vendéglátó szakmáknál, vagy például a fodrászoknál. Olyan elitiskolák, képzőhelyek alakultak, amelyek lehetőségeivel nagyon nehezen vehetik fel a versenyt a városi intézmények.

A Szakma Sztár Fesztiválra a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara idén is indít buszokat, több mint kétszáz diák - többségük hat-hetedik osztályos - lehet ott a rangos eseményen.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!