Gazdaság

2016.12.07. 19:55

Hiánypótlásra kötelezve - Az Állami Számvevőszék jelentése a DVCSH-ról

Dunaújváros - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleménye szerint befejezte a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. 2011-2014. évekre kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata a távhőszolgáltatás közfeladata ellátását szabályszerűen szervezte meg.

Várkonyi Zsolt

A DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása megfelelő volt.

A DVCSH Kft. távhőszolgáltatási tevékenysége az ellenőrzött időszakban veszteséges volt, amit a társaság más tevékenységeinek eredménye kompenzált, így a gazdálkodás nyereséges volt.

A közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala kötelezettségének a DVCSH Kft. eleget tett Fotó: Archív

Az ellenőrzés megállapította, hogy Dunaújváros MJV önkormányzata a távhőszolgáltatással kapcsolatos rendeletalkotási kötelezettségének eleget tett. Az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. a társaság feletti tulajdonosi jogokat szabályszerűen gyakorolta. A DVCSH Kft. legfőbb szerve javadalmazási szabályzatot nem alkotott. A DVCSH Kft. az éves számviteli beszámolóit elkészítette. A társaság a távhőszolgáltatás díjait szabályszerűen állapította meg. A kötelezettségek állománya a közfeladat-ellátására nem jelentett kockázatot. A 2013. és 2014. évi éves beszámolókat a taggyűlés tárgyalta, azonban nem fogadta el azokat. A társaság a számviteli törvényben előírtakat figyelmen kívül hagyta, mivel a jóváhagyásra jogosult testület által el nem fogadott éves beszámolókat helyezte letétbe. A társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzattal, valamint belső adatvédelmi nyilvántartással rendelkezett. A közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos kötelezettségének a DVCSH Kft. eleget tett.

Az Állami Számvevőszék a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójának és a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. ügyvezetőjének fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!