Gazdaság

2015.08.12. 16:11

Kellene az eső a földekre - A tárcsák szikrázva pattognak a betonkemény földön

Dunaújváros - Harminc-negyven milliméternyi eső is szinte csak fájdalomcsillapításra lenne elég a határban...

Pekarek János

- Hú, hallod, ez durva kérdés volt... - hűlt el Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője, amikor nekiszegeztem: hogy álltok az esővel?!

Esőt ugyanis nagyon régen láttak, akkor is csak keveset. Pedig a kukoricának nagyon-nagyon kellene a csapadék, és a napraforgó is sokkal szárazabb, mint ahogyan az ideális lenne.

- Elkeserítő, ami kint, a határban van! - összegzi a helyzetet az ágazatvezető, megjegyezve, hogy nemigen javítja a hangulatukat az az értesülés sem, amely szerint az országos felmérések is hasonló eredménnyel zárultak. Vagyis: komoly károk várhatók a kukoricatermésben.

Mivel a kukorica csövei nem fejlődtek ki eléggé az elmúlt hetek száraz hősége miatt, sőt: egyenesen aszalódnak a szemek, ezért eleve alacsony termésátlagra kell számítani ebből a takarmánynövényből. Bármennyire is jól indult a vetés után a kukorica fejlődése, jó volt a tőszám, a fejlettség, már most biztos, hogy a kukorica termésátlaga meg sem közelíti majd a tavalyi évben tapasztalt mértéket.

2014-ben ugyanis országos átlagban nyolc-kilenc tonna termett belőle egy hektáron az idén viszont legfeljebb öt-hat tonnára számíthatnak a gazdák.

Márkli szerint lehet, hogy még ez a becslés is túlzás. Az ország nagyobb részén ugyan hat-hét tonnára számítanak kukoricából hektáronként, ám a Pentele Zrt. ágazatvezetője úgy látja, hogy ez megalapozatlan optimizmus! Nem csodálkozik viszont azon a híren, hogy akadt már olyan vállalkozó, aki a lábon tönkresült kukoricáját már kiszántatta, és odavetette állatai elé, takarmányként.

- Hát, ha valaki állatokat is tart, akkor elképzelhető, hogy ezzel a módszerrel próbálta megakadályozni, hogy a már láthatóan rosszul fizető kukoricára még többet költsön - jegyezte meg szakértőnk. Ő még nem tart itt...

A szárazság más mezőgazdasági munkáknak sem kedvez. Augusztus vége, szeptember eleje lenne a repcevetés hagyományos időpontja viszont a gazdák elképzelni sem tudják, hogy ebből a száraz talajból hogyan lehet addigra megfelelő magágyat kialakítani. Szántják ugyan a földet, ám még az őszi mélyszántásnál sincsenek akkora igénybevételnek kitéve a gépek, mint most, a betonkeménységűvé száradt talajban, ami annyira rögös, hogy alig lehet elmunkálni: a tárcsák majdhogynem szikrázva pattognak rajta...

Pillanatnyilag legalább harminc-negyven milliméternyi esőre lenne szükség a legnagyobb károk enyhítéséhez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!