Gazdaság

2013.09.22. 16:39

Hol vannak az inasok?

Idén visszaesett a tanulószerződések száma.

Kovalcsik Katalin

A gyerek is kevesebb, de egyéb okok is állnak a háttérben. Gazdálkodó szervezet szakképző iskolai tanuló gyakorlati képzést csak tanulószerződésessel szervezheti. Annak megkötését, módosítását, megszüntetését a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara ellenjegyzi és nyilvántartásba veszi.

– 2005-től 2013-ig 26 százalékkal csökkent az adott évben 14. életévüket betöltő gyermekek száma, így 2013-ban 2,7 százalékkal kevesebb gyermek éri el ezt az életkort, mint egy évvel korábban – mondta Dávid Lajos, a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke. Az átmenetinek tartott csökkenés mögött az is meghúzódik, hogy az agrárkamara átvett szakmákat, idén – a korábbiaktól eltérően – már csak gy szakmában működhet egyszerre ilyen konstrukció és az iskolák is inkább a tanműhelyekben tartják a gyerekeket, s nem szívesen engedik ki a gazdálkodó szervezetekhez – foglalta össze a szakember.  

Dunaújvárosban a gazdálkodók visszajelzései alapján idén ezer-ezeregyszáz hatályos tanulószerződésre lehet számítani, ez minimális visszaesést jelent az előző évhez képest – tudtuk meg Fülöp Ilonától, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetőjétől. Ennek oka kizárólag a gyereklétszám csökkenése.

A jogszabályi változások, az országos képzési jegyzék módosulása ellenére az iskolák igyekeztek feltölteni a rendelkezésre álló helyeket. A város ipari jellegének megfelelően gyakorlati képzőhely van elég, emiatt nem kellett visszautasítani tanulót, és ez igaz a szolgáltatások, így például a vendéglátás, kereskedelem terén is. A városban megkötött tanulószerződések száma az említett sajátosságok miatt évek óta igen magas – a lakosságszámhoz viszonyítva –, kisebb megyéket is megelőznek. A szakképzésben tanulók számának növelését a hatékonyabb pályaorientációs tevékenységgel lehetne elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!