Gazdaság

2016.12.04. 17:20

Jó szakmai képzés nélkül nem lehet sikeres a gazdaság

Göteborg - Jó szakképzés nélkül nem lehet sikeres a gazdaság, a szakképzés nagyon gyorsan fejlődik, és óriási verseny alakult ki ezen a területen az európai országok között.

Az előbbit Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke mondta szombaton a göteborgi EuroSkills európai fiatal szakmunkások versenyének bejárását követően. Kiemelte: Közép-Európában Magyarország szerencsés pillanatban van, a magyar közgondolkodás, a politika, az oktatási szakma megértette a szakképzés jelentőségét, ami versenyelőnyt jelent. Magyarország a szakmai vitát a szakképzésről korábban lefolytatta, előbb kezdte a szakképzési rendszert átalakítani, mint a térség többi országa, és az ebből adódó előnnyel élni kell.

Fodrászok bizonyították szakmai rátermettségüket a Lorántffyban is  Fotó: Ady Géza

Az EuroSkills versenyen is tapasztalható, egyes országok pénzt, energiát nem kímélve mindent elkövetnek azért, hogy szakképzésüket feltegyék a világ horizontjára , tehát nem szabad elpuskázni a magyar előnyt - fogalmazott Parragh László. Rámutatott: a göteborgi versenyen nagyon erős a mezőny, és látható, hogy a szakképzésben új területek, szakmák jelennek meg, megszűnik a felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határ. Az iparkamara elnöke úgy vélekedett, a befektetők látják, mi zajlik a kelet-közép-európai térségben, a magyar gazdaságpolitika világos üzenete pedig, hogy az ország hozzáadott értéket, munkakultúrát, ipari termelést megvalósító befektetőket vár, és ebben fontos lépés a szakképzett munkaerő megléte. Hangsúlyozta: a cégek is áldoznak a szakképzés fejlesztésére, például a EuroSkills versenyek szponzorai jelentős összegekkel támogatják a rendezvényt, a magyarországi Szakma Sztár Fesztiválon is mintegy 300 szponzor van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!