Gazdaság

2016.04.12. 16:05

Hulladék importra szorulnak

Visszaadta a csak tavaly májusban megkapott villamosenergia-kereskedelmi engedélyét a Hamburger Hungária Erőmű Kft.

DH-információ

A Világgazdaságban megjelent, B. Horváth Lilla által jegyzett cikk szerint a 42 megawatt teljesítményű létesítmény eredetileg is arra jött létre, hogy kielégítse anyacége, a Hamburger Hungária dunaújvárosi hullám alappapír-gyárának energiaigényét, és csak az e fölötti mennyiséget szerették volna a piacon értékesíteni. Végül nem volt többletük - válaszolt a lap kérdésére a társaság ügyvezető igazgatója. Szikla Zoltán indoklása szerint az is az engedély visszaadása mellett szólt, hogy később sem várható, hogy az erőmű a papírgyár igényeit meghaladó mennyiségű villamos energiát állítson elő.

A hullámpapírgyártás energiaellátását a dunaújvárosi gyárban házon belül oldották meg Fotó: Ady Géza

A múlt évben átadott (hőt is előállító) erőmű vegyes, szilárd tüzelésű. Az áramtermelő kisebb részben használ újrahasznosításra alkalmatlan papírgyári hulladékot, nagyjából ugyanilyen arányban biomasszát, amelynek beszállítására a társaság hosszú távú szerződéseket kötött a gazdákkal. A fennmaradó - közel háromnegyed résznyi - tüzelőanyag jó minőségű feketeszén, ehhez a kft. főleg Lengyelországból és Csehországból jut hozzá, versenyképes áron. A szén minősége azért is fontos, hogy elégetése során minél kevesebb - később sok munkával és költséggel ártalmatlanítható - hamu keletkezzen. A felhasznált tüzelőanyagok aránya folyamatosan változik a hozzáférhetőségük és az áruk függvényében.. A 45 milliárd forintból létrejött erőmű beruházásról azt mondta tavaly júniusban Cord Prinzhorn, a Hamburgert is ellenőrző ausztriai papír- és csomagolóipari vállalkozás főtulajdonosa és vezérigazgatója, hogy belépésével csökken a gyár energiaköltsége és javul az energiahatékonysága.

A hulladékpapírból dolgozó csoport itteni működése azonban nem zökkenőmentes. Cord Prinzhorn arra panaszkodott, hogy itt a lehetségesnél sokkal kevesebb újrahasznosítható hulladékpapír gyűjthető be, az import pedig a szállítási költségeken keresztül jelentősen megdobja a kiadásokat. Olcsóbb a hulladékot lerakóba vinni, mint szelektíven gyűjteni. A csoportnak évi 700 ezer tonnára lenne szüksége, de 2014-ben például csak 300 ezer tonnához jutott itt hozzá, a többit importálnia kellett. A vezérigazgató szerint további 150 ezer tonna hulladékpapírt is be lehetne gyűjteni egy arra ösztönző rendszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!