Gazdaság

2017.06.28. 15:50

Friss alapanyagok hideg levesekhez, és ízes gyümölcsök a standokon

Piacolni minden évszakban érdemes, sőt kiemelten ajánlott. E tevékenységünket pedig kár lenne felfüggeszteni csak azért, mert itt a kánikula. Sőt, kifejezetten ezért is javallott ezen időben is egy kellemes piaci mustra.

Szabó Szabolcs

A jelenleg divatosnak mondott és a korábban sokak által olvasott alapszakácskönyvek abban egyetértenek, hogy a nyári forróságban nem hibázhatunk a friss alapanyagokból könnyedén összedobható hideg levessel. Itt van például a méltán népszerű, Andalúziából eredeztetett gazpacho, amelynek neve a szakírók szerint a latin caspa, azaz a maradék szóból származik. Ebben lehet valami, mert így nyáridőben azért minden háznál akad paradicsom, erősebb húsú paprika, valami hagyma és némi zöldfűszer. Az alapreceptúra sem túlságosan összetett: lehet kissé pépesebb állagúra is készíteni, de a durvább szabdalás után is némi pihentetéssel hamar összeáll levesünk. Az újvárosi piacon ízes paradicsomot tehetünk kosarunkba már 320 és 500 forint között, a paprika kilójáért 350-550 forintot kérnek. A levesfronton tovább haladva választhatjuk alapanyagnak az uborkát is. Szép és jó minőségű kovászolni való uborkát kapunk 300 forintért, de használhatunk saláta, vagy kígyóuborkát is (ár: 180-280 Ft). Ha ez megvan, akkor foghatjuk a hámozót és a reszelőt, majd jöhet a kapor - csomója 100 forint -, és némi joghurt vagy tejfel, és már kész is príma levesünk, amelyet aztán tovább ízesíhetünk tetszés szerint. Megjelent a piacon a hazai sárgabarack, az ára 600 forint körül mozog, őszibarackot pedig már kaphatunk kilónként 300 forintért is. Szintén remek hűsítő lehet ilyen kánikulai napokon egy hideg zöldbabfőzelék, a legfontosabb hozzávalót kilónként 500-600 forintért kínálják az árusok. A salátának való friss cukkinit kilónként 200-330 forintért vihetjük. Érdemes tehát kilátogatni e héten is standokhoz.

A fekete ribizli kilóját 1000, a málnáét pedig 1300 forintért kínálják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!