Gazdaság

2015.04.21. 17:54

Interneten hasonlíthatják össze a díjakat a magyar gazdák

Magyar fejlesztésű növénybiztosító portál segítheti a gazdákat megfelelő biztosítások megkötésében.

Pekarek János

Meglepő és elgondolkodtató számokat tartalmaz az a felmérés, amely szerint a növénytermesztőknek ugyan 57 százaléka tart valamilyen növénykár bekövetkezésétől, azonban 51 százalékuk mégsem tesz semmit a kár veszélyének csökkentése érdekében. Azaz: nem kötnek biztosítást. Ennek oka valószínűleg az, hogy nem rendelkeznek elegendő információval a biztosítási piacról.

A szokások megváltoztatása már csak azért is fontos lenne, mert majdnem minden évben bekövetkezik valamilyen természeti esemény, amely károkat okoz a gazdáknak: jégeső, szélvihar, szárazság, áradás, belvíz. Esetleg valamilyen rovarkártevő vagy gombabetegség, netán a rágcsálók túlszaporodása okoz jóvátehetetlen károkat.

Sokféle kockázattal kell szembenézniük azoknak a gazdáknak, akik növényeket termesztenek. Képünk csak illusztráció. Fotó: Ady Géza

A statisztikák szerint ma Magyarországon a mezőgazdasági területek körülbelül 40 százalékát biztosítják káresemény ellen, és a területeket megművelő gazdák kevesebb, mint fele köt biztosítást. Annak ellenére, hogy józan ésszel is felmérhető: belátható időn belül mindenképpen éri valamilyen kár a veteményeket, gyümölcsösöket, gabonaföldeket.

A gazdák nagy része azonban nem bízik a biztosítókban! Sokan (joggal) panaszkodnak arra, hogy káresemény után csak nehezen, hosszas, bürokratikus utánjárással, ügyintézéssel jutnak a biztosítási pénzhez, ha egyáltalán: mert különféle záradékok értelmében sokszor megtagadják a fizetést a biztosítótársaságok.

Ugyanakkor a biztosítási díjakat is (néha indokolatlanul) magasnak tartják a mezőgazdasági termelők. Számukra kérdéses, hogy mikor járnak jobban? Ha hosszú éveken át fizetik a magas biztosítási díjakat, miközben csak öt-hat évenként következik be olyan mértékű káresemény, aminek enyhítésére a biztosítási forma alkalmas lenne – vagy akkor, ha néhány évi jó termés hasznából próbálják fedezni az esetleges károkat?

A biztosítási díjak összehasonlítására a közelmúltban új növénybiztosítási portál alakult az interneten. Ezen keresztül lehetőség nyílik összehasonlítani az egyes biztosítók szolgáltatásait, az árakat, a lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!