Gazdaság

2015.06.08. 15:01

Jó árpatermés ígérkezik!

Dunaújváros - Jól jön a meleg, a napsütés, még elegendő a talaj nedvességtartalma is: közeledik az aratás kezdete!

Pekarek János

Ez az a pillanat, amikor a mezőgazdaságot csak szerető, de ahhoz nem értő embernek érdemes végignéznie a tájon, a mezőkön, a kultúrnövények tábláin – mert most nagyon szépet láthat! Az igazán gondozott táblákon a gyomok visszaszorulóban, a termés viszont érlelődőben van. Még éppen elég a talaj nedvességtartalma, és elég sok a napsütés ahhoz, hogy az érésre, a jó termésre jó kilátásaink is legyenek.

Ezért aztán ezekben a hetekben mezőgazdasággal foglalkozó, abból élő embernek nemigen van szabad ideje.

Ahogyan állandó mezőgazdasági szakértőnk, Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője fogalmazott: nyakukon a munka dandárja!

Folyik a gépek felkészítése az aratási szezonra: Kerkuska Imre, Grabacz Roland és Varga Balázs a Pentele Zrt. műhelyében. Fotó: Zsedrovits Enikő

– Rohamosan érnek a kalászosok! – mondta Márkli. – A hétvégi kánikula, a ragyogó napsütéssel együtt járó harminc fokos hőmérséklet annyira beindította az érést, hogy ezen az egyetlen hétvégén az őszi árpa elveszítette a zöld színét, és sárgára váltott. Rendkívül közel került a teljes érés időszaka, és ezzel együtt a betakarítás kezdete is! Fenntartom korábbi véleményemet, hogy a június 20-a utáni napokban nekünk már árpát kell aratnunk – s ezután nagyon hamar kezdődik majd a soron következő növények, a búza és a repce aratása is.

Márkli János hozzátette: éppen ezért ezekben a napokban gőzerővel folyik a felkészülés az aratásra. A legfontosabb a gépek előkészítése: a kombájnokat szétszedték, alkatrészenként ellenőrzik azokat, és kijavítják a legkisebb hibákat is, hogy aratás közben lehetőleg semmi mással ne kelljen foglalkozni, csak a soron lévő munkákkal.

Emellett ellenőrzik és karbantartják a vadonatúj szárító tornyot is a cég Venyimi úti telephelyén. Ugyancsak karbantartják a tisztító berendezéseit is, hiszen a következő hetekben mindkét üzemre nagy szükség lesz.

Mindemellett „az útszéli gyomok" kezelésére is szakítanak időt a Pentele Zrt. munkatársai, jegyezte meg az ágazatvezető.

A kukoricatáblákban például már látható, hogy az elmúlt hetek, napok erőfeszítései nem voltak hiábavalók: a gyomirtószeres kezeléseknek hála a gyomok kezdenek elszáradni, a kukorica viszont túlnőtte azokat és kezd erőre kapni.

Összességében Márkli János véleménye az, hogy a határ pillanatnyi képe optimizmust sugall – noha minden mezőgazdásznak muszáj fejben tartania azt a bölcsességet, hogy amíg a termés nincs a magtárban, addig bizonytalan a mezőgazdász élete. Sőt! Sokszor még azután sem lehet biztosra menni, hiszen a termény értékesítése is gyakran legalább olyan kemény próbatételek elé állítja a gazdákat, mint a megtermelése. Hiszen, ha jó termés ígérkezik, mint ezúttal is, akkor az árak szerények. Most is elmondható, hogy az árak a betakarításig már nem fognak fölfelé menni...

SZERINTEM

Városi, aszfalton nevelkedett ember lévén tulajdonképpen kívülállónak számítok – de rokonaim, barátaim révén megtanultam tisztelni a mezőgazdaságból élők, a tisztes paraszti munkát végzők gondjait, aggodalmait.

Még mindig tanulom, hogy mikor milyen terményre jó vagy lenne jó az eső, a nap, a meleg, a szél. Már tudom, hogy ami az egyik helyen jó, az a másikon ellenkezőleg. S akkor még a talajfajtákról, az éghajlatról, a gyomokról, rovarkártevőkről, az árakról és millió más tényezőről nem is beszéltem. Most, amikor minden rendben lévőnek tűnik, örüljünk hát egy pillanatra együtt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!