Gazdaság

2015.02.18. 20:15

Jó, jó! Fizetni kell, de mikor?

Előbb vinnék a pénzt, mint ahogy az megérkezik? Mit tehet a lakossági számla tulajdonosa?

Tribolt Lajos

A nyugdíjakat általában a hónap tizenkettedik napján utalják át a bankszámlára. Vannak szolgáltatók, akik ezt megelőzően emelik le a havi díjat csoportos beszedési megbízás alapján. Előfordul, hogy a nyugdíjas számláján már nincs fedezet a díjra. Ő majd csak hónap végén, a banki kimutatásból értesül, hogy van kifizetetlen számlája és van ahol már kamatot számolnak fel neki.

A Fejérvíz gyakorlata a kamat szempontjából kedvező. Ők ugyanis minden hó 8-án (ha hétvégére esik, előtte pénteken) küldik el az állományt a banknak. Az esedékesség öt nap, vagyis a bank 5 nap múlva, 13-án kezdi el a leemeléseket. Ez általános esetben mintegy 10 napig tart, tehát van akiktől csak huszadika után emelnek le pénzt.

Idős olvasóink közül többen is panaszkodtak, hogy a szolgáltatók számláit pénzük megérkezése előtt kell kifizetni aggódnak is, hogy késedelembe esnek, esetleg lekötik őket a rendszerről

Zsebők Lajos, a cég kommunikációért felelős vezetője azt mondja, a Fejérvíz nincs felkészülve arra, hogy a csoportos beszedési megbízásokat egyéni igények szerint kezelje, mert ez minden hónapban több tízezres tétel. A vízmű úgy segít ezen a problémán, hogy 23-án újra elküldi a banknak a nem fizetett állományt, így aki később kapja a fizetést, az is tud fizetni. Tehát a teljes ciklus minden hó 13-tól a következő hó 10 -ig tart, mely időpontig a vízmű nem számol fel késedelmi kamatot.

Más a helyzet az e.on esetében. Egyházi Nikoletta szóvivő tájékoztatása szerint a társaság automatikusan egyszer próbálkozik a számla összegének leemelésével. Amennyiben ez nem teljesül fedezethiány, vagy limit túllépés miatt, abban az esetben van lehetősége az ügyfélnek az újbóli benyújtás kérésére, amit az ügyfélszolgálati csatornákon kezdeményezhet. Ezen kívül a www.eon.hu/ ugyintezes honlapon is ki-egyenlítheti a számláját, illetve egyedi átutalással, vagy csekken is fizethet a fogyasztó.

Persze az aktív korúakat is érintheti a probléma, ráadásul náluk a fizetés napja is változhat. Ebben az esetben mi a teendője az ügyfélnek?

- Amennyiben az ügyfelünk fizetés átutalásának napja változik, akkor az igényeknek megfelelően a következőre van lehetőség: Adott hónapon belül az ügyfelünk kérheti az 5. 15. 25. naptári napon történő teljesítést. A számlán lévő fizetési határidő a kérésének megfelelően kerül feltüntetésre minden hónapban, és a csoportos beszedés benyújtása ennek megfelelően történik. Pár nappal későbbi leemelést automatikusan nem lehet kérni - mondja a szóvivő.

A szakértők szerint érdemes odafigyelnünk, nehogy a számla halmozódjon, s a szolgáltatást kikapcsolják.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!