Méhek: virágzik a repce, óvatosan a táblák környékén!

2017. április 20., 21:50 szerző: Horváth László fotós: Horváth László
komment
Legjobb védekezés a megelőzés! Mindenképpen kerüljük a sárgán virágzó repcetáblák környékén felállított méhészeteket!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A tavasz gyönyörű évszak, tele van szebbnél szebb virágokkal. Réten, erdőn járva csodálhatjuk a természet szépségét. A boldogságba azonban könnyen szomorúság és fájdalom keveredhet, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

A nagy virágzás idején meggyűlhet a bajunk a méhekkel. Papp Lászlót, a Dunaújváros és Vidéke Méhész Klub elnökét kérdeztük: miként előzhetjük, illetve háríthatjuk el a méhtámadásokat?

Antal József sok éve méhészkedik Mezőfalván. Ő szintén azt hangsúlyozza: fontos, hogy nyitott szemmel járjunk a természetben, és kerüljük el a méhek vonulásának útvonalát
Fotó: Horváth László

- A legjobb stratégia, mindig a megelőzés, a körültekintően megszervezett kirándulás - vezette fel fel a hasznos tudnivalók sorát a méhész klub elnöke. Szervezett utak esetében fontos, hogy indulás előtti napokban a túravezető a lehetőség szerint járja be az útvonalat, vagy legalább érdeklődjön a helyi viszonyokról. A magán út alkalmával is nagyon figyelmesnek kell lenni, hiszen a méhek nem úgy mennek, mint a katonák „síppal, dobbal, nádi hegedűvel”, ezért könnyen beleszaladhatunk a repülési útvonalakba. Mindig nézni kell azokat a kihelyezett táblákat, amelyen „Vigyázz, méhek!” felirat olvasható. Véletlenül se menjenek arra, még akkor sem, ha nagyot kell kerülni! - hívta fel a figyelmet a legfontosabbra Papp László.

- Egyébként van hangjuk a méheknek, de ezt csak gyakorlott fül hallhatja. Amennyiben mégis megtörtént a találkozás, ne kezdjünk el csapkodni, mert biztosan nem mi leszünk a győztesek. A méhecske sokkal fürgébb. Ha van lehetőség, távolodjunk minél messzebb a méhészettől. A közelben lévő bokorba bebújva, vagy bedugva fejünket, jó eséllyel megmenekülhetünk, mert az apró rovarok nem szívesen repülnek be a sűrű bokorba. Néhány perc után a zsongás alábbhagy, és vissza lehet vonulni, de nem újra a méhek felé vezető útvonalon - kaptuk a túléléshez a tanácsot a méhészek vezetőjétől, repcevirágzás idején.

Az elmúlt egy-két évben nem történt méhtámadás a környéken. Soha nem a rovarok a hibásak, nekünk embereknek kell körültekintőnek lennünk!

Horváth László

2017. április 20., 21:50 szerző: Horváth László fotós: Horváth László

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...