Gazdaság

2015.05.18. 15:52

Készülődés a mezőkön - Ahhoz, hogy a talaj is feltöltődjön kicsit, még több eső kell

Dunaújváros - A meleg, napos, száraz idő miatt minden valószínűség szerint hamarabb kell elkezdeni az aratást.

Pekarek János

Tíz milliméternyi eső esett a város környékén a múlt héten: ettől egy kicsit felüdültek a növények válaszolta a növénytermesztés helyzetét firtató kérdésünkre Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője. Hozzátette: ahhoz, hogy az előzményekhez, a hosszantartó szárazsághoz képest viszonylag jól forduljanak az egyre közeledő aratásra, legalább 30-40 milliméteres esőre lenne szükség még ezen a héten!

Igaz, a meteorológia ígér csapadékot, méghozzá záport és zivatart, viszont nem mifelénk, és nem is a zápor, zivatar erejű égszakadás, hanem a lassú, tartós, áztató eső lenne a hasznos.

Mindemellett a Pentele Zrt. földjein az eső jóvoltából el tudták végezni a legszükségesebb növényvédelmi munkákat. Hétfőn befejeződött a védekezés repcénél, mára végeznek a napraforgó permetezésével, s folyik a búza fuzárium elleni gombaölőszeres kezelése.

Mindeközben elkezdődött a zrt. tavaly termett kukoricájából 1300 tonna uszályokra rakása a dunaújvárosi kikötőben. Az eddig raktározott termés értékesítésével a jobb árak miatt vártak eddig: a jelek szerint nem is hiába.


A városkörnyéki földeken most a növényvédőszeres permetezés a legsürgősebb munka. Fotó: Ady Géza

Az, hogy ezzel is ürülnek a Pentele Zrt. raktárai, abból a szempontból is jó, hogy egyre közeledik az aratás, kell a hely az új termésnek.

Márkli János szerint ideje van a betakarításhoz szükséges gépek javításának, mivel a meleg, száraz, napos időjárás miatt minden jel szerint a megszokottnál sokkal hamarabb kezdődik majd az aratás, nem pedig a hagyományos, június 29-i dátumkor, azaz Péter és Pál napján.

- A korán érő növényeket biztosan a szokottnál hamarabb kell majd levágnunk - jegyezte meg Márkli János, a közelmúlt időjárását okolva emiatt. Igaz, hogy a mezőgazdászok számára egyszerűen nem létezik ideális, minden növényre, talajtípusra megfelelő időjárás, de az elmúlt enyhe tél után a sok belvíz, majd a hetekig tartó szinte teljes szárazság a szokottnál is jobban próbára tette a gazdákat és növényeiket. Talán nem lesz nagy a kár...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!